Τουρκοκυπριακή κοινότητα και επαναπροσέγγιση
Για το ΑΚΕΛ ο αγώνας για ειρήνη, απελευθέρωση, επανένωση και κοινωνική πρόοδο, ήταν πάντα κοινός, ολόκληρου του κυπριακού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν οικοδομηθεί και διατηρηθεί διαχρονικά οι στενές σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, από την περίοδο των ιστορικών ταξικών αγώνων της δεκαετίας του ‘40, μέχρι και τις δύσκολες συνθήκες του διαχωρισμού, που επέβαλε η κατοχή της Τουρκίας. Σήμερα, καλούμαστε να ενισχύσουμε τον κοινό αγώνα σε πολλαπλά επίπεδα, παλεύοντας με τα εμπόδια που θέτει το διαιρετικό στάτους κβο.
Το ΑΚΕΛ απευθύνεται, πρώτα απ’ όλα, σε εκείνο το κομμάτι της τ/κ κοινότητας με το οποίο μας ενώνει κοινό όραμα για λύση του Κυπριακού, στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Οι σχέσεις μας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα οικοδομούνται σε διάφορα επίπεδα, συνυπολογίζοντας και άλλα κριτήρια, όπως ιδεολογικά, κοινωνικά και ταξικά. Επίσης, οικοδομούνται σχέσεις τόσο με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις όσο και με άλλους φορείς, σύνολα και άτομα. Το ΑΚΕΛ, σεβόμενο τη διαφορετικότητα και την αυτοτέλεια των πολιτικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, θα συνεχίσει να ενδυναμώνει τους δεσμούς του με όλες τις δυνάμεις, που αγωνίζονται για ομοσπονδιακή λύση.
Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, διαχρονικά, έχει το δικό της σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτό, όμως, πάντα ερχόταν αντιμέτωπο με τα στενά όρια, που επέβαλλε η πολιτική της Τουρκίας. Σήμερα, η τουρκοκυπριακή κοινότητα, παλεύει για την κοινοτική της ύπαρξη, η οποία κινδυνεύει από τις οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές επιβουλές της Τουρκίας. Η επιβίωση της κοινότητας σε τεράστιο βαθμό περνά μέσα από τα οικονομικά πρωτόκολλα της Άγκυρας, τα οποία συνοδεύονται από προσπάθειες επιβολής σειράς πολιτικών, με στόχο τη δημογραφική και πολιτισμική αλλοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και την περαιτέρω εξάρτησή της από την Άγκυρα (εμπόριο, φυσικοί πόροι, ενέργεια κ.α.). Η παρέλευση του χρόνου, χωρίς επίλυση του Κυπριακού, πολλαπλασιάζει αυτούς τους κινδύνους.
Το ΑΚΕΛ, σήμερα, χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους, που επιδιώκουν λύση ομοσπονδίας. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο και οφείλεται κυρίως στον αγώνα και στη συνέπεια του ΑΚΕΛ, για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, σε συνδυασμό με τον ιστορικό του ρόλο στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Επιπρόσθετα, η αναβάθμιση της πολιτικής της επαναπροσέγγισης, η περίληψη Τουρκοκύπριου υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στις τελευταίες Ευρωεκλογές, καθώς και η εκλογή του, σε συνεργασία με προοδευτικούς Τουρκοκύπριους, έδωσαν επιπλέον δυναμική στις μεταξύ μας σχέσεις.
Η επαναπροσέγγιση για μας είναι πρώτιστα πολιτική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται σε μια κοσμοπολίτικη αντίληψη, που παραγνωρίζει τα υπαρκτά προβλήματα, τα οποία δημιούργησαν ο εθνικισμός, ο σοβινισμός και τα δεδομένα του διαχωρισμού. Η πολιτική της επαναπροσέγγισης και η καλλιέργεια κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης είναι απαραίτητες προϋποθέσεις, για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο κοινοτήτων και για επίτευξη βιώσιμης λύσης. Ως εκ τούτου το ΑΚΕΛ, εργάζεται προκειμένου να εντατικοποιήσει τις επαφές, το διάλογο και τη συνεργασία με φορείς του επαναπροσεγγιστικού κινήματος.
Η δράση του ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια, στον τομέα της επαναπροσέγγισης, έχει επεκταθεί σε διάφορα επίπεδα. Η χρήση του διαδικτύου και ιδιαίτερα των κοινωνικών δικτύων, ενίσχυσε την απευθείας μεταφορά των μηνυμάτων μας προς την τ/κ κοινότητα. Επιπρόσθετα, σειρά δικοινοτικών δράσεων, όπως πολιτιστικές δράσεις, επαφές με δικοινοτικούς και τουρκοκυπριακούς φορείς, εκδρομές, δικοινοτικά γκρουπ στις Βρυξέλλες, πολιτικά σεμινάρια για το Κυπριακό στα κατεχόμενα κ.α., μας έχουν φέρει κοντά σε πολλούς Τουρκοκύπριους, αλλά και Ελληνοκύπριους. Η δράση του ΑΚΕΛ ενισχύεται και από τη δράση του Λαϊκού Κινήματος και ιδιαίτερα το μέτωπο των προοδευτικών συντεχνιών, οι οποίες βρίσκονται στην προμετωπίδα της δικοινοτικής δράσης.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να μελετά και να εισηγείται στην πολιτεία τρόπους διεύρυνσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες, σε όλους τους τομείς. Η παρέμβαση μας σε χώρους, όπως η Παιδεία, οι δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές και οι κρατικές υπηρεσίες είναι πολύ σημαντική, για ζητήματα που αφορούν τις δικοινοτικές σχέσεις.
Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται σταθερά και ανυποχώρητα ενάντια στον εθνικισμό-σοβινισμό και όλα τα ιδεολογήματα της Ακροδεξιάς, που καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στις δύο κοινότητες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Σε αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται:
α) Καταπολέμηση του εθνικισμού και του σοβινισμού σε όλα τα επίπεδα.
β) Συνέχιση και ενίσχυση των επαναπροσεγγιστικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων των δικοινοτικών φορέων και οργανώσεων.
γ) Διεύρυνση και περαιτέρω εμβάθυνση της επαναπροσεγγιστικής δράσης του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος:
- Ευρύτερη ενίσχυση της επαναπροσεγγιστικής μας δράσης σε επαρχιακό και τοπικό επίπεδο.
- Σύνδεση όλων των επαρχιακών επιτροπών με προοδευτικούς Τουρκοκύπριους, που αντιστοιχούν στον τομέα ευθύνης τους.
- Έμφαση σε δράσεις, που στοχεύουν στην καλλιέργεια ανθρώπινων σχέσεων στη βάση της κοινωνίας, ειδικότερα στη νεολαία, τις γυναίκες και πολίτες από περιοχές μακριά από την πράσινη γραμμή.
δ) Σθεναρή στήριξη της καλλιέργειας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης μέσα από την Παιδεία:
- Περαιτέρω προώθηση της ολόπλευρης και αντικειμενικής διδασκαλίας της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, με συμπερίληψη των κοινών αγώνων των εργαζομένων, καθώς και του αγώνα των προοδευτικών δυνάμεων των δύο κοινοτήτων για ειρήνη και επανένωση.
- Προώθηση της συλλογικής μνήμης των δύο κοινοτήτων, όσον αφορά τις κοινές παραδόσεις και άλλα κοινά στοιχεία, πάντα με σεβασμό στη διαφορετικότητα της κάθε κοινότητας.
- Ανάδειξη της ιστορικής περιόδου ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων, καθώς και των κοινών αρνητικών συνεπειών του πολέμου και των συγκρούσεων για τις δύο κοινότητες.
- Καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, που είναι αλληλένδετα φαινόμενα με τον εθνικισμό.
- Στήριξη της συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών και από τις δύο κοινότητες.
ε) Απαίτηση για μηδενική ανοχή σε περιστατικά διακοινοτικής βίας.