Συμμετοχή Γιώργου Λουκαΐδη σε Διεθνή Τριμερή Συνάντηση: «Όχι στη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου»
Η ειρήνη, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και το συμφέρον των λαών της περιοχή που είναι οι ιδιοκτήτες του φυσικού πλούτου κάθε χώρας είναι οι αρχές που πρέπει να διέπουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και τις συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης μιλώντας σήμερα στις εργασίες της 3ης Τριμερούς Συνάντησης των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.
Μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στη Ν/Α Μεσόγειο: κοινές προκλήσεις και συμφέροντα», ο Γ. Λουκαϊδης, τόνισε ότι «η γειτονιά μας βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ενεργειακών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων που συνοδεύονται από μια πρωτοφανή και επικίνδυνη στρατιωτικοποίηση». Το γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει τη μισή Κύπρο, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν έχει υιοθετήσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας σε συνδυασμό με τις τουρκικές επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, κλιμακώνει δραματικά την ένταση και το σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους καθώς και του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας, συνιστά βασική παράμετρο πάνω στην οποία πρέπει να προχωρήσει η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε ο Γ. Λουκαϊδης, σημειώνοντας επίσης ότι ο φυσικός πλούτος κάθε χώρας αποτελεί ιδιοκτησία του λαού της και προς όφελος του πρέπει να σχεδιάζεται η αξιοποίηση του.
Την ίδια ώρα, υπέδειξε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, ο φυσικός πλούτος και οι ενεργειακές συνεργασίες, πρέπει να καθίστανται παράγοντας που να προωθεί την ειρήνη και την συνεργασία στην περιοχή, χωρίς αποκλεισμούς. Οι συνεργασίες που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, τόνισε δεν πρέπει ούτε να στρέφονται κατά άλλων κρατών ούτε να στρατιωτικοποιούνται και να στρατιωτικοποιούν την περιοχή. Η ασφάλεια των χωρών της περιοχής και των ενεργειακών τους σχεδιασμών δεν εξασφαλίζεται με στρατιωτικοποίηση, εξοπλισμούς και συνεχείς, στρατιωτικές ασκήσεις είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Λουκαϊδης και πρόσθεσε ότι «πραγματική ασφάλεια θα προκύψει όταν λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής», δηλαδή: Nα λυθεί το Κυπριακό, με τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση του νησιού και του λαού. Να επιλυθεί το Μεσανατολικό με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και βέβαια, να τερματιστεί η αιματοχυσία και οι ξένες επεμβάσεις στη Συρία, με ειρηνική λύση που να αποκαθιστά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής Συρίας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των πυρηνικών οπλοστασίων και της πυρηνικών προγραμμάτων που συνιστούν εφιάλτη για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή. «Η Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα Ιράν πρέπει να διατηρηθεί» υπογράμμισε ο Γ. Λουκαϊδης γιατί εμποδίζει τον ανταγωνισμό στους πυρηνικούς εξοπλισμούς στη Μέση Ανατολή και παράλληλα καθιστά την Ευρώπη ασφαλέστερη. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου με την οποία καταδικάστηκε η απόφαση Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία.
Ο Γιώργος Λουκαϊδης υπενθύμισε επίσης τον ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Οκτώβρη του 2014, με το οποίο το κυπριακό κοινοβούλιο εξέφρασε την υποστήριξη του στο στόχο για μια «άμεση σύγκληση διάσκεψης του ΟΗΕ με στόχο την ανακήρυξη της Μέσης Ανατολής ως ζώνης απαλλαγμένης από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής» κατά το πρότυπο άλλων αποπυρηνικοποιημένων ζωνών που υπάρχουν στον πλανήτη.