Οι ασήκωτες ευθύνες των αρμοδίων τμημάτων, οι παθογένειες των ΥΚΕ και η ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης τους
Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις και Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Τα τραγικά συμβάντα με τους θανάτους ανηλίκων και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, έχουν συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία και έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς για τους χειρισμούς των αρμοδίων τμημάτων.
Αναμφίβολα, η κοινωνία διερωτάται για το ρόλο και τις ευθύνες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και στην αδράνεια που έχουν επιδείξει προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα περιστατικά αυτά, ώστε να μην φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα.
Σήμερα, η Κ.Ε. Εργασίας ενημερώθηκε ότι αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει ενώπιον του εισήγηση της αρμόδιας Υπουργού για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το τελευταίο τραγικό συμβάν με το θάνατο ενός ανήλικου παιδιού. Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν όπως τεθούν χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση της έρευνας, δεσμευτούν οι αρμόδιοι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν και υιοθετηθούν τα συμπεράσματα/ εισηγήσεις τις οποίες θα καταδείξει η Επίτροπος μέσα από την έρευνα της.
Το ΑΚΕΛ έχει τονίσει και έχει ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των δομών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), ώστε οι Λειτουργοί του Τμήματος να μπορούν ν΄ ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες ανάγκες, να μπορούν να ενεργούν προληπτικά και να παρέχουν την αναγκαία στήριξη στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Αντ΄ αυτού διαπιστώνεται σοβαρή καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ανάλωση του χρόνου των Λειτουργών των ΥΚΕ σε διεκπεραιωτικού χαρακτήρα εργασίες, κύρια για σκοπούς ΕΕΕ.
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που έχει δημοσιοποιηθεί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες της Υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, διαχέεται από μια ξεκάθαρη φιλοσοφία περιορισμού του ρόλου των δημόσιων υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας σε ένα επιτελικό επίπεδο, και ανάθεσης του ρόλου των παρεμβάσεων και της εφαρμογής κοινωνικών προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα.
Για το ΑΚΕΛ ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι απαραίτητος και θα πρέπει να αποτελεί μια συνεχή διαδικασία με στόχο οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες να μπορούν να διαδραματίζουν το ρόλο τους ως φορείς χάραξης και άσκησης κοινωνικής πολιτική.
Ειδικότερα, η αναδιάρθρωση των δομών άσκησης κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Αποκέντρωση στις δομές και υπηρεσίες άσκησης κοινωνικής πολιτικής από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση.
- Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των ΥΚΕ ως του κατεξοχήν κρατικού φορέα χάραξης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ο ανασχεδιασμός δομής και λειτουργίας των ΥΚΕ πρέπει να περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών με βάση την κοινότητα και τη δημιουργία εντός των ΥΚΕ εξειδικευμένων υπηρεσιών.
10/09/2019