Η παρέμβαση του ΑΚΕΛ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχε ανέκαθεν βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα. Η μερική αυτονομία της απέναντι στο κεντρικό κράτος της προσδίδει μια μεγαλύτερη δημοκρατικότητα, ενώ η πιο άμεση σχέση της με τον πολίτη της επιτρέπει να αφουγκράζεται πιο εύκολα τις έγνοιες, τα προβλήματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων. Μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Μπορεί να μετατρέπει τις πόλεις και τις κοινότητες σε συστατικά μέρη συμμετοχικής δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Οι αποφάσεις της μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.
Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, που η σχέση του Κόμματος μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήταν ποτέ ευκαιριακή ή περιστασιακή. Για χρόνια τώρα, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ στο χώρο αυτό, αναπτύσσουν αξιόλογη δράση στη βάση της λογικής ότι η πόλη και οι λειτουργίες της πρέπει να υπηρετούν τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του στην καθημερινότητα μας.
Στις μέρες μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει νέους ρόλους -πολιτικούς, κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, πολιτισμικούς. Δυστυχώς, ο κατακερματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο, ο συγκεντρωτισμός και οι πολιτικές λιτότητας, η ανομοιομορφία ως προς τις αρμοδιότητες και τους πόρους, μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων, και οι ανισότητες που προκύπτουν, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε τα -μεμονωμένα- περιστατικά διαφθοράς, οδήγησαν στην απαξίωση και υποβάθμιση του θεσμού και δυσκολεύουν, όχι μόνο, την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, αλλά, ακόμα και τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασχοληθεί με τα βασικά.
Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η μεταρρύθμιση, λοιπόν, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και παραμένει για το ΑΚΕΛ αναγκαία συνθήκη για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών και για την απαλλαγή τους από τις στρεβλώσεις ενός κράτους και ενός πολιτικού συστήματος, που όλοι γνωρίζουμε πόσο αντιπαραγωγικό είναι.
Το ΑΚΕΛ διεκδικεί μια σύγχρονη, προοδευτική μεταρρύθμιση, που μέσω μιας ευρείας αποκέντρωσης, θα ενισχύει την εγγύτητα των τοπικών αρχών με τους πολίτες. Με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλουμε να ανακόψουμε την υποβάθμιση του θεσμού, επιδιώκουμε να δώσουμε νέα ώθηση και νέα δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες, στοχεύουμε σε μια ευρεία ανακατανομή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών.
Οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρονολογούνται. Τα τελευταία δέκα, περίπου, χρόνια έγιναν διαδοχικές μελέτες, κάποιες από τις οποίες οδήγησαν και σε σχετικά νομοσχέδια, χωρίς όμως την όποια θετική κατάληξη. Το ΑΚΕΛ πρωτοστάτησε στην προσπάθεια Μεταρρύθμισης και συνέβαλε πάντοτε εποικοδομητικά στον διάλογο αυτό, έχοντας ως γνώμονα τη βιώσιμη, αποτελεσματική και ανθρωποκεντρική εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στη διαδρομή όλων αυτών των χρόνων, η επαφή με τους πολίτες διετέλεσε για μας, καθοριστική σημασία. Γι’ αυτό, άλλωστε, επιμένουμε ότι οι όποιες αλλαγές στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν τη συναίνεση και στήριξη των τοπικών κοινωνιών και πρέπει να τεθούν σε δημοψηφίσματα.
Θέσεις – Προτάσεις – Επαφή
Ανεξάρτητα από την πορεία που θα πάρει η Μεταρρύθμιση, είναι σημαντικό να αξιοποιούμε συνεχώς τα χαρακτηριστικά του θεσμού για ενδυνάμωση της επαφής μας με τον κόσμο.
Η συλλογική διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων, ο προγραμματισμός και η καλή οργάνωση της Δημοτικής/Κοινοτικής μας Ομάδας, η ενημέρωση και διαβούλευση με τις ΚΟΒ και ο καταρτισμός δράσεων από κοινού, η ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυση τοπικών προβλημάτων, είναι μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δουλειά μας.
Καθοριστικής σημασίας είναι τα πρόσωπα που επιλέγουμε να μας εκπροσωπήσουν στις τοπικές αρχές. Η διαδικασία καταρτισμού των ψηφοδελτίων μας δεν πρέπει να εξαντλείται στη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού υποψηφίων, έστω και αν τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στον τομέα αυτό. Θα πρέπει να επιλέγονται άτομα που, ιδιαίτερα στην εξέλιξη του θεσμού, έχουν τις γνώσεις, το κριτήριο και τη διάθεση να προσφέρουν και διατηρούν στενές σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Είναι δε, απαραίτητο να υπάρχει συνεχής συντονισμός με το Κόμμα, λογοδοσία προς το Κόμμα και τους εκλογείς και αξιολόγηση της δουλειάς των εκπροσώπων μας.
Η συνεργασία εντός του ίδιου του Δημοτικού/Κοινοτικού Συμβουλίου και οι πρωτοβουλίες για καθιέρωση θεσμοθετημένων διαδικασιών και μορφών κοινωνικής παρέμβασης, η προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων, χωρίς αυτή να αναιρεί τη φιλοσοφία μας για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον χαρακτήρα των πόλεων ή των κοινοτήτων, είναι επίσης σημαντικά στοιχεία. Για τη δουλειά μας αυτή είναι σημαντικό η τοπική κοινωνία να τηρείται ενήμερη: με συγκεντρώσεις, εκστρατείες και περιοδείες στις γειτονιές, με φυλλάδια ή παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.