Η λύση που έδωσε η κυβέρνηση για το θέμα των φοιτητών που εξασφάλισαν θέση σε βρετανικά πανεπιστήμια είναι προβληματική σε διάφορα επίπεδα.
Η λύση που έδωσε η κυβέρνηση για το θέμα των φοιτητών που εξασφάλισαν θέση σε βρετανικά πανεπιστήμια είναι προβληματική σε διάφορα επίπεδα. Παραχωρώντας το δικαίωμα αναστολής στράτευσης μόνο σε μια κατηγορία νέων, δημιουργούνται ανισότητες ανάμεσα στους πολίτες της χώρας και πλήττεται η ισονομία. Επιφορτίζει στο κράτος και τελικά στους πολίτες το οικονομικό βάρος που θα συνεπάγεται η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών για να καλύψουν τα κενά που θα παρουσιαστούν στην Εθνική Φρουρά. Ακόμα και με αυτή τη λύση που δόθηκε, μερίδα φοιτητών σε ορισμένα πανεπιστήμια της Βρετανίας πάλι δεν καλύπτεται.
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να θεωρούνται όλοι οι Ευρωπαίοι φοιτητές ως φοιτητές τρίτων χωρών και, συνεπακόλουθα, ο πολλαπλασιασμός των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια και η κατάργηση των ευρωπαϊκών δανείων, σημαίνει θυματοποίηση πολλών Κύπριων φοιτητών. Όμως αυτό έπρεπε και μπορούσε να το προβλέψει η κυβέρνηση εδώ και καιρό και να αντιδρούσε έγκαιρα, προκειμένου να βρει μια λύση που θα απέτρεπε τη θυματοποίηση των φοιτητών, όπως διεκδικούσε και το ΑΚΕΛ. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit η κυβέρνηση όφειλε να διεκδικήσει λύσεις, πράγμα που δεν έκανε. Ούτε και στη συνέχεια, η κυβέρνηση δραστηριοποιήθηκε με την αποφασιστικότητα που έπρεπε προς την κατεύθυνση της βρετανικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει μια επέκταση της σχετικής προθεσμίας.
07/09/2020