Home  |  Ενημέρωση   |  Η ΚΟΒ, η λειτουργία και ο ρόλος της στην τοπική κοινωνία

Η ΚΟΒ, η λειτουργία και ο ρόλος της στην τοπική κοινωνία

Θεμέλιο του ΑΚΕΛ παραμένουν οι Κομματικές Ομάδες Βάσης (ΚΟΒ). Η συστηματική και ουσιαστική λειτουργία των ΚΟΒ αποτελεί μίαν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα το Κόμμα.

Είναι γεγονός ότι αρκετές ΚΟΒ είτε υπολειτουργούν, είτε λειτουργούν με αρκετές αδυναμίες και προβλήματα. Με αυτή την διαπίστωση δεν σημαίνει ότι παραγνωρίζουμε έναν αριθμό ΚΟΒ οι οποίες λειτουργούν ικανοποιητικά, αναπτύσσουν πλούσια δράση, παράγουν έργο και παρεμβαίνουν ουσιαστικά στην τοπική κοινωνία.

Ο ρόλος των μελών του Κόμματος δεν πρέπει να περιορίζεται στα οργανωτικά καθήκοντα, όπως είναι η είσπραξη της συνδρομής και του εράνου ή η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, αλλά να επεκτείνεται στην ουσιαστική συμμετοχή για τη χάραξη πολιτικής. Για να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε διάφορους τομείς -στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε οργανωμένους φορείς και συλλόγους και οπουδήποτε αλλού καθορίζονται πολιτικές που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων- πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε την αναγκαία οργανωτική δυνατότητα.

Τα προβλήματα στη λειτουργία των ΚΟΒ εμφανίζονται με τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

  • Περιορισμένη ή επιλεκτική συμμετοχή μελών στις συνεδρίες και την καθημερινή δράση των ΚΟΒ, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση μεγάλου όγκου δουλειάς σε ένα μικρό αριθμό στελεχών και ειδικά στους Τοπικούς Γραμματείς, οδηγώντας συχνά στην τυπική και υποτονική διεκπεραίωση των καθηκόντων που προκύπτουν.
  • Αδυναμία σχεδιασμού και στοχοπροσηλωμένης υλοποίησης πλάνου δράσης και απροθυμία στην ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών.
  • Άρνηση, σεβαστού αριθμού κομματικών μελών, να τακτοποιήσουν τη συνδρομή ή άλλες υποχρεώσεις τους.
  • Αποσπασματική παρέμβαση στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανεπαρκής συμμετοχή σε άλλες ομάδες – κινήματα που αναπτύσσουν τοπική δράση, όπως οι σύνδεσμοι γονέων κ.α.
  • Αδυναμίες στην προσέγγιση, ευρύτερα, των απλών ανθρώπων.
  • Δυσκολία στην προσέγγιση και εγγραφή νέων μελών, αλλά και στην αφομοίωσή τους στην καθημερινή δουλειά, γεγονός που συντελεί στην αδυναμία ανάδειξης νέων στελεχών.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν συνέχεια πολλών και διαφόρων παραμέτρων τις οποίες κληθήκαμε, μέσα στην πενταετία που πέρασε, να αναλύσουμε, να εξάξουμε συμπεράσματα και να διαμμορφώσουμε υλοποιήσιμες προτάσεις για βελτίωση της δουλειάς μας.

Το Συνέδριο θα πρέπει, πρώτιστα, να δώσει απαντήσεις σε δύο καίρια ερωτήματα που αφορούν στη λειτουργία των ΚΟΒ. Ποια είναι αυτά τα ερωτήματα;

Το πρώτο αφορά στις διαπιστώσεις που αναφέρονται πιο πάνω. Διαπιστώσεις σωστές, που όντως συνιστούν κακή εικόνα για τη λειτουργία των ΚΟΒ. Το κύριο, όμως, δεν είναι να διαπιστώνουμε μόνο τις αιτίες, αλλά να απαντήσουμε στο πως θα πρέπει να δράσουμε, για να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά στη συνεχή μείωση της προσέλευσης των μελών στις συνεδρίες. Το μέλος νιώθει ότι έχει λόγο και ρόλο στη λήψη αποφάσεων, κυρίως για τα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία;

Η πρόταση, που θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο την κατάσταση, είναι να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας και τα ζητούμενα με τα οποία ασχολείται σήμερα η ΚΟΒ.

Το κέντρο βάρους της δράσης μιας ΚΟΒ

Υπάρχουν βασικές παράμετροι, που πρέπει να λάβουμε υπόψη, για αναβάθμιση της δράσης των ΚΟΒ και κατ’ επέκταση της συμμετοχής σε αυτές.

  • Σε εποχές που δεν υπήρχε άλλος τρόπος ενημέρωσης, βασικό αντικείμενο της συνεδρίας ήταν η ενημέρωση των μελών του Κόμματος. Στις σημερινές συνθήκες, οι συνεδρίες δεν πρέπει να αναλώνονται, κύρια, στην ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά στην εμβάθυνση των θέσεων και της στάσης του Κόμματος απέναντι σε αυτές. Να δίνεται περισσότερος χώρος για κατάθεση ερωτήσεων και έκθεση προβληματισμών. Θα πρέπει επίσης, εκεί και όπου η θεματολογία το επιτρέπει, οι ΚΟΒ να οργανώνουν ανοιχτές συγκεντρώσεις για να δίδεται η ευκαιρία ενημέρωσης και σε ψηφοφόρους και φίλους του Κόμματος.
  • Στο ερώτημα, εάν τα μέλη του Κόμματος αισθάνονται ότι έχουν ουσιαστικό λόγο και ρόλο στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, για το θέμα αυτό έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και έχει συμπεριληφθεί σχετική πρόνοια στους Κανονισμούς λειτουργίας του Κόμματος, όμως έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Η προσφυγή π.χ. της Κ.Ε. στο κομματικό σύνολο, όταν συζητούνται σοβαρά ζητήματα, όπως προβλέπει άλλωστε το καταστατικό του Κόμματος, λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Το κέντρο βάρους της δράσης μιας ΚΟΒ θα πρέπει να μεταφερθεί στη συμμετοχή και στη δράση των μελών στην τοπική κοινωνία, μέσα από τα Κοινοτικά ή Δημοτικά Συμβούλια, Σχολικές Εφορίες, Συνδέσμους Γονέων, κοινωφελείς οργανώσεις, Συλλόγους και άλλους τοπικούς φορείς. Οφείλουμε να πρωτοστατούμε κάθε φορά στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και να ασχολούμαστε διεξοδικά με όλα όσα προβληματίζουν την τοπική κοινωνία. Αυτή η δράση ευαισθητοποιεί τα μέλη του Κόμματος γιατί καταπιάνεται με ζητήματα που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επηρεάζουν τον κάθε έναν και μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις συνεδρίες των ΚΟΒ. Πρέπει να πρωτοστατούμε στην ανακίνηση ζητημάτων, την άσκηση πίεσης, την εθελοντική δουλειά. Nα μας διακρίνει εξωστρέφεια και επαφή με τους συμπολίτες μας. Η δράση μας να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες και να καλεί σε συμμετοχή όχι μόνο τα κομματικά μέλη, αλλά όλη την τοπική κοινωνία.
  • Σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων, συχνά, αδυνατούμε να εργαστούμε πολυθεματικά και να συνδυάσουμε καθήκοντα. Το τέλος των εκλογικών αναμετρήσεων πρέπει να μας αφήνει κερδισμένους και πολιτικά, αλλά και οργανωτικά.
  • Για θέματα που έχουν να κάνουν με εκλογικές συνεργασίες ή υπόδειξη υποψηφίων, οι ΚΟΒ πρέπει να οργανώνουν ανοιχτές συγκεντρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ουσιαστική συμμετοχή της βάσης στην όλη διαδικασία και το δικαίωμα των μελών του Κόμματος να καταθέτουν, έγκαιρα, τις απόψεις τους. Νοείται ότι αυτή η διαδικασία δεν θα αντικαταστήσει τις Γενικές μας Συνελεύσεις. Είναι, επίσης, σημαντικό και η εκτίμηση των εκλογών να γίνεται έγκαιρα. Μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να γίνεται στις ΚΟΒ ακόμη και τις αμέσως επόμενες ημέρες των εκλογών.

Η εύρυθμη λειτουργία των ΚΟΒ προϋποθέτει, σε συνδυασμό με τα πιο πάνω, μια σειρά από ενέργειες. Ως προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει:

α) Οι ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις να συζητούν και να εγκρίνουν ετήσια πλάνα περιλαμβάνοντας δράσεις, που να καλύπτουν τόσο γενικές όσο και ειδικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το ετήσιο οργανωτικό πλάνο να είναι πολυεπίπεδο, έτσι που να δίνει πεδίο δράσης και να καλύπτει ευρύτερα τα ενδιαφέροντα των μελών μας.

β) Να επιδιώκεται συστηματικά η διοργάνωση γενικότερων συζητήσεων στις ΚΟΒ, που θα εμβαθύνουν σε θέματα της τρέχουσας συγκυρίας (π.χ. ανακατατάξεις στις συμμαχίες και κρίση στην Α. Μεσόγειο, η περιβαλλοντική κρίση ως ζήτημα παγκόσμιο αλλά και τοπικό, η ιστορία των κοινών ελληνοτουρκικών εργατικών αγώνων στην Κύπρο, πτυχές της ιστορίας του Κόμματός μας, κ.ο.κ.), με στόχο την ιδεολογική και εν γένει, θεωρητική ανύψωση του επιπέδου των στελεχών και μελών της ΚΟΒ. Να δημιουργηθεί, επίσης, λίστα ομιλητών πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, που να διοχετεύονται από το Κέντρο στις ΚΟΒ, για 15λεπτές εισαγωγικές ομιλίες και συζήτηση.

γ) Το Οργανωτικό Πλάνο πρέπει να αποτελεί μέρος των συνεδριάσεων μας, χωρίς όμως να επισκιάζει τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας. Οι Τοπικοί Γραμματείς πρέπει να ενημερώνουν τα κομματικά μέλη για την πορεία και τα αποτελέσματα του πλάνου, αφού είναι σημαντικό να γίνονται όλοι κοινωνοί της προσπάθειας για υλοποίηση των υποχρεώσεων μας. Ο καταμερισμός καθηκόντων, καθώς και η παρακολούθηση της πορείας του οργανωτικού πλάνου θα πρέπει να απασχολεί τα Κομματικά Γραφεία, τα οποία έχουν την ευθύνη υλοποίησης του πλάνου και καθοδήγησης των μελών των ΚΟΒ προς αυτή την κατεύθυνση.

δ) Η κάθε ΚΟΒ να διασφαλίζει τη συμμετοχή των μελών της σε όλους τους οργανωμένους φορείς, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης της – στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, στους Συνδέσμους Γονέων, στις Σχολικές Εφορίες, στα ΣΚΕ και όπου αλλού υπάρχουν οργανωμένοι φορείς ή ομάδες.

ε) Η εγγραφή νέων μελών στο Κόμμα πρέπει να απασχολεί συστηματικά τις ΚΟΒ ολόχρονα. Η ηλικιακή γήρανση των κομματικών μελών είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Πριν προχωρήσουμε στην εγγραφή νέων μελών, να είμαστε σίγουροι ότι το υποψήφιο νέο μέλος συμφωνεί και υιοθετεί το Καταστατικό και τους Κανονισμούς Λειτουργίας του ΑΚΕΛ και ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του, ως κομματικό μέλος.

στ) Να προσεγγίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τα ανενεργά μέλη. Να τίθεται, επίμονα, η ανάγκη μαζικοποίησης των καθημερινών μας αγώνων σε όλους τους τομείς και ότι κανείς δεν περισσεύει. Αφού προηγηθεί ουσιαστική επαφή, τότε να προχωρήσουμε αποφασιστικά σε διαγραφές όσων, μακροχρόνια και αδικαιολόγητα, αρνούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και όσων συνειδητά έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός Κόμματος, λόγω πολιτικών διαφορών ή αντικομματικής δράσης.

ζ) Η διαπαιδαγώγηση και ανάδειξη στελεχών να αποτελεί καθημερινό μας στόχο. Η ανανέωση και η ενίσχυση των ΚΟΒ και των καθοδηγητικών μας σωμάτων να γίνεται με σχεδιασμό και οργάνωση -με την εμπλοκή των μελών μας- στην καθημερινή δουλειά, με την ανάθεση ευθυνών και καθηκόντων, με καθοδήγηση και συνεχή έλεγχο. Αυτό προϋποθέτει ότι τα ηγετικά στελέχη πρέπει να είναι αρκούντως καταρτισμένα, πολιτικά εξοπλισμένα και ικανά να ηγούνται διά του παραδείγματος.

η) Η μορφωτική δουλειά να παραμείνει βασική μας προτεραιότητα. Έχουμε να αντιπαλέψουμε τις ιδεολογικές επιθέσεις της κυρίαρχης τάξης, που προωθεί τον  αντικομμουνισμό, τον αντικοµµατισµό, την απαξίωση, την αποπολιτικοποίηση. Για να μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε αυτά πρέπει να υπάρχει μία διαρκής διαδικασία πολιτικής και ιδεολογικής κατάρτισης, απόλυτη γνώση των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων, καθώς επίσης και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του ΑΚΕΛ. Αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μας πρέπει να είναι η μελέτη, η αξιοποίηση και προώθηση του εκφραστικού μας οργάνου, της «Χαραυγής».

θ) Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των υποδομών των Συλλόγων πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Οι Σύλλογοι γερνούν επικίνδυνα και παρουσιάζουν σοβαρή υποχώρηση, αφού σε αρκετές περιπτώσεις περιορίζονται στη λειτουργία τους ως καφενεία. Χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε τις υπηρεσίες των Συλλόγων, να στοχεύσουμε στη συγκρότηση πολιτιστικών ομάδων (χορού, μουσικής, θεάτρου κ.α.), αθλητικών ομάδων, καθώς, επίσης, και στη διαμόρφωση χώρων που να μπορούν να αξιοποιηθούν από τα παιδιά και τη νεολαία.

Προς αυτή την κατεύθυνση η κάθε Ε.Ε. να συζητήσει ξεχωριστά για την κάθε ΚΟΒ αναφορικά με τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζει.

Αξιοποίηση της Τεχνολογίας

Το περιβάλλον, στο οποίο καλούμαστε να δράσουμε, έχει αλλάξει ραγδαία την τελευταία δεκαετία, λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα της επικοινωνίας και της αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων. Αναμένεται, λοιπόν, ότι η ανάγκη χρήσης της τεχνολογίας, τόσο στην οργανωτική μας δράση, όσο και στην άσκηση πολιτικής και μεταφοράς των θέσεων του Κόμματος στα μέλη, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας, θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Έχουμε κάνει βήματα ανάπτυξης στη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, ώστε ο καθένας να μπορεί να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τη δράση του Κόμματος, τις θέσεις, τις εκδηλώσεις κ.α. Επίσης, έχουμε εφαρμόσει προγράμματα τεχνολογίας για αποτελεσματικότερη επαφή με τον κόσμο. Θα πρέπει, όμως, να αναβαθμίσουμε περαιτέρω τη δουλειά μας σε αυτό τον τομέα και να θέσουμε στόχους, αλλά και ασφαλιστικά μέτρα, για πιθανή κατάχρησή της.

Η σωστή και ασφαλής αποθήκευση πληροφοριών πρέπει να τεθεί ως στόχος, καθώς επίσης και η χρήση συστημάτων αναζήτησης. Με αυτό τον τρόπο, εύκολα, θα μπορούν τα στελέχη να αντλούν πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη επαφή με τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, τη σωστή μεταφορά των θέσεων του Κόμματος – ιδιαίτερα μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον ΜΜΕ – και την αμεσότητα στην επικοινωνία βάσης – ηγεσίας, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις δομές του Κόμματος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, οφείλουμε να μελετήσουμε τη δημιουργία Γραφείου Νέων Τεχνολογιών.

Αξιοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Η εξάπλωση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών, οργανωμένων συνόλων κ.α.

Το Κόμμα, αλλά και οι οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος, έχουν ενισχύσει την παρέμβαση τους στα ΜΚΔ, μεταφέροντας τις θέσεις μας, σε καθημερινή βάση. Πρέπει να αξιολογήσουμε, ωστόσο, ποιοι και πόσοι γίνονται δέκτες των μηνυμάτων μας και πώς αυξάνουμε την επιρροή μας στα ΜΚΔ.

Θα πρέπει να αναπτύξουμε την παρουσία μας, αξιοποιώντας καταρτισμένο προσωπικό, να αναβαθμίσουμε τη δουλειά μας μακριά από λύσεις ερασιτεχνικές ή αποσπασματικές (εκλογικές περίοδοι κτλ.), ώστε να έχουμε συστηματική και πιο αποτελεσματική παρέμβαση. Κυρίως, καλούμαστε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της αξιοποίησης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, αλλά και της ορθής χρήσης της, αποφεύγοντας τη μεταφορά λανθασμένων θέσεων ή και προσωπικών απόψεων στελεχών, που πολλές φορές εκλαμβάνονται λανθασμένα ως θέσεις του Κόμματος. Οι τοποθετήσεις στελεχών και μελών του Κόμματος στα ΜΚΔ είναι μια σημαντική παράμετρος. Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται φαινόμενα παραγοντισμού, αχρείαστων συζητήσεων και αυτοπροβολής, η οποία επισκιάζει τις θέσεις του Κόμματος. Θα πρέπει να τεθεί πλαίσιο στον τρόπο που τοποθετούνται τα μέλη και ιδιαίτερα τα στελέχη του Κόμματος στα ΜΚΔ, έτσι που να ελέγχονται και να παρεμποδίζονται τα φαινόμενα αυτά.

PREV

Αγνοούμενοι

NEXT

Τα καθοδηγητικά σώματα του Κόμματος, η λειτουργία και ο ρόλος τους