Home  |  Ενημέρωση   |  Η δράση του Κόμματος μέσα από πολιτειακούς θεσμούς

Η δράση του Κόμματος μέσα από πολιτειακούς θεσμούς

  1. Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ – Αριστερά, Νέες Δυνάμεις
  2. Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ- Αριστερά, Νέες Δυνάμεις
  3. Η παρέμβαση του ΑΚΕΛ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

  Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ – Αριστερά, Νέες Δυνάμεις

Το Κόμμα μας, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2016, κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές του 2011. Στη νέα Βουλή που προέκυψε, συμμετείχαν, για πρώτη φορά, οκτώ κόμματα, στοιχείο το οποίο σε συνάρτηση με τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολη την εξεύρεση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη αποτέλεσε η εισδοχή του νεοφασιστικού ΕΛΑΜ. Σ’ αυτές τις διαπιστώσεις θα πρέπει να προστεθούν και τα εξής:

  • Στα πρώτα στάδια, συνεχίσαμε να διανύουμε μια περίοδο πολιτικής απομόνωσης και αντιακελισμού, έστω και αν από το 2011 μέχρι το 2016, σταδιακά, υπήρξε βελτίωση. Την τελευταία δε, περίοδο, η εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά, γεγονός που επέτρεψε σε αρκετά ζητήματα, όπως π.χ. στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου με τον συντονισμό και συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πετύχαμε την ανατροπή της Κυβερνητικής απόφασης.
  • Παραμένει σε ψηλά επίπεδα, το φαινόμενο της οριζόντιας απαξίωσης των θεσμών, της πολιτικής, των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών δυνάμεων, που ασφαλώς συμπεριλαμβάνει και τον θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Τέλος, το πολιτικό περιβάλλον παρέμεινε πρόσφορο για την ανάπτυξη φαινομένων λαϊκισμού, δημαγωγίας, αφορισμών και ισοπέδωσης, στοιχεία που ανάμεσα σ’ άλλα, βοήθησαν στην ενίσχυση της ακροδεξιάς, η οποία κατάφερε να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με δύο βουλευτές.

Μέσα σε αντίξοες, κατά συνέπεια, συνθήκες επιδιώξαμε την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο. Στόχος, όπως πάντοτε, η Ομάδα του ΑΚΕΛ να συμβάλει στην ανάδειξη και προώθηση των πολιτικών θέσεων του Κόμματος, αναφορικά με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ο λαός μας και οι εργαζόμενοι, εξαιτίας των αντιλαϊκών, αυταρχικών πολιτικών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού.

Στόχοι – Καθήκοντα – Δράση

Με την έναρξη της παρούσας Κοινοβουλευτικής Συνόδου, τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι και καθήκοντα προς υλοποίηση, με έμφαση στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, για επίλυση ζητημάτων, την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την εκτελεστική εξουσία, καθώς και στη συνεχή, ποιοτική και ειλικρινή σχέση με τους πολίτες, τα οργανωμένα σύνολα, θεσμούς και άλλους φορείς της κοινωνίας.

Η δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ αποτυπώνει τη συλλογική επιδίωξη για μια διαφορετική προσφορά στην κοινωνία και την πατρίδα μας. Διαφορετική στις προτεραιότητες, τις αξίες και το ήθος. Διαφορετική, γιατί μέσω των προσπαθειών μας θελήσαμε να προσδώσουμε θετικότερη προοπτική για την οικονομία, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τη νεολαία. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποτυπώνονται στον ετήσιο απολογισμό της κοινοβουλευτικής δράσης, που ως θεσμό, εγκαινιάσαμε από το 2016, με στόχο την αμφίδρομη σχέση ενημέρωσης προς την κοινωνία και την ίδια στιγμή, κρίσης από αυτή, για το έργο που παράγεται.

Κατά κανόνα, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ-Αριστερά, Ν.Δ είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, ενώ παρουσιάζονται στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και στην Ολομέλεια σωστά προετοιμασμένοι, μετά από επαρκή συντονισμό, με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αντικειμενικά, υπάρχουν και μεμονωμένα αρνητικά κρούσματα, τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην προώθηση θέσεων και νομοθετικών προτάσεων, αλλά και καλύτερη προβολή του έργου μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Μέσα από τη συνολική δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενισχύθηκε και βελτιώθηκε η επαφή με τον κόσμο και η επικοινωνία και συνεργασία με ομάδες πολιτών, φορείς και οργανώσεις. Μέσα από αυτή τη ζωντανή, αμφίδρομη σχέση και συνεργασία, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από τους βουλευτές μας και η προσπάθεια είναι πάντα να υπάρχει ανατροφοδότηση και να δίνεται απάντηση στους άμεσα ενδιαφερόμενους, για τις ενέργειες που αναλήφθηκαν από την Ομάδα μας. Σίγουρα, υπάρχουν και εδώ περιθώρια βελτίωσης. Το γεγονός ότι, συνεχώς, δημιουργούνται νέοι φορείς και οργανώσεις, που απασχολούνται με ολοένα και πιο εξειδικευμένα θέματα καθιστά αναγκαία τη συνεχή βελτίωσή μας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η εμπλοκή του κομματικού συνόλου, μέσω των ΚΟΒ, παραμένει εξέχουσας σημασίας, τόσο για την ανάδειξη προβλημάτων όσο και για τη διοχέτευση προς την κοινωνία του κοινοβουλευτικού μας έργου.

Συντονισμός και Συνεργασία με καθοδηγητικά σώματα

Ο συντονισμός και η δουλειά που γίνεται από κοινού με τις Επαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος δημιούργησε πρόσφορο έδαφος, ώστε να αναληφθούν πολλές πρωτοβουλίες, για ανάδειξη θεμάτων, επίλυση ζητημάτων επαρχιακού και τοπικού χαρακτήρα, ενώ οι βουλευτές συμβάλλουν στην καθημερινή δουλειά των Επαρχιακών τους Οργανώσεων. Καθιερώθηκε, επίσης, στο πλαίσιο του συστηματικού συντονισμού, ετήσιος έλεγχος της κοινοβουλευτικής μας δράσης σε επαρχιακό επίπεδο, μέσα από συναντήσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου με τις Γραμματείες των Επαρχιακών Επιτροπών και τους Βουλευτές και Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες εκάστης Επαρχιακής Οργάνωσης. Αδυναμίες, όμως, εντοπίζονται και σ’ αυτή την πτυχή της δουλειάς μας, για αυτό και καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση.

Ενισχύθηκε η συνεργασία και η αξιοποίηση των Βοηθητικών Γραφείων της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, ειδικότερα εκείνων που λειτουργούν ικανοποιητικά, για θέματα που προκύπτουν από νομοσχέδια, για υποβολή ερωτήσεων σε Υπουργεία και Υπηρεσίες, καθώς και σε σχέση με προτάσεις νόμου, που χρειάζεται να κατατεθούν από την Ομάδα. Μέσω αυτής της συνεργασίας, πετύχαμε ουσιαστικά αποτελέσματα. Αναμφίβολα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικότερα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, αλλά και γιατί μεγεθύνεται ο αριθμός των ζητημάτων, που κάθε χρόνο πρέπει να τύχουν χειρισμού από τη Βουλή. Ακριβώς γι’ αυτό επιβάλλεται η τακτική συμμετοχή των βουλευτών στις συνεδρίες των Βοηθητικών Γραφείων.

Παρά τα βήματα βελτίωσης των τελευταίων χρόνων στον τομέα της προβολής της πλούσιας και πολυσχιδούς κοινοβουλευτικής μας δράσης, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τα ΜΚΔ, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε όλα τα περιθώρια βελτίωσης που υφίστανται, λαμβανομένου υπόψη και του αρνητικού για μας τοπίου στα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση αυτή η προβολή, όπως, γενικότερα, πρέπει να συμβαίνει στο Κόμμα, δεν πρέπει να στοχεύει στην αυτοπροβολή, ούτε πολύ περισσότερο να οδηγεί σε φαινόμενα εξάρτησης από ΜΜΕ και σε ενίσχυση των φαινομένων παραγοντισμού.

  1. Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ

Η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες, λειτουργεί από το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την εκλογή, από τότε, δύο Ευρωβουλευτών του Κόμματος μας στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ). Το έργο μας έχει καταστεί δυσκολότερο τόσο λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και λόγω των αλλαγών στην ίδια την πολιτική μας ομάδα.

Η Ομάδα συντονίζει, συνδιαμορφώνει και συναποφασίζει για την προώθηση των θέσεων μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως αυτά προκύπτουν από την καθημερινή πολιτική ατζέντα των Ευρωπαϊκών Οργάνων, και ειδικότερα του ΕΚ. Την ίδια ώρα, επεξεργάζεται θέσεις σε νέα ζητήματα, όπως αυτά προκύπτουν μέσα από τις καινούριες συνθήκες λειτουργίας της ΕΕ, συνθήκες άμεσα συνδεδεμένες με πολιτικές λιτότητας, στρατιωτικοποίησης, εμβάθυνσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μέσα σε πλαίσια περεταίρω ομοσπονδοποίησης και συγκέντρωσης εξουσιών στο «διευθυντήριο» των Βρυξελλών.

Σε όλα τα χρόνια παρουσίας του ΑΚΕΛ στο ΕΚ συμμετέχουμε ενεργά και έχουμε πετύχει πολλά. Μπορούμε, να πετύχουμε ακόμα, περισσότερα, με βάση πάντα τα αντικειμενικά μεγέθη μας και σε σχέση με το ευρύτερο «ευρωενωσιακό περιβάλλον». Αν κάτι είναι γενικά παραδεκτό είναι ότι η παρουσία του ΑΚΕΛ στην ΕΕΑ/ΒΠΑ έχει καταστήσει την Ομάδα της Αριστεράς το βασικό μας στήριγμα εντός Ευρωκοινοβουλίου, ιδιαίτερα όσον αφορά στο Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο

Ανεξάρτητα από αδυναμίες και προβλήματα, η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, μαζί με τους Ευρωβουλευτές μας, επιτελούν, διαχρονικά, ένα πολύπλευρο έργο, με σκοπό την αποτελεσματική παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό προκύπτει τόσο από την αδιάλειπτη προώθηση και υπεράσπιση θέσεων του Κόμματος και της Κύπρου όσο και από τη διαμόρφωση και προώθηση πολιτικής και δράσεων.

Η εκτίμηση που απολαμβάνει το ΑΚΕΛ από όλα τα αριστερά Κόμματα στην Ευρώπη είναι τέτοια, που μας δίνει τη δυνατότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και διαμόρφωσης πλαισίου λειτουργίας της ΕΕΑ/ΒΠΑ. Η παρουσία μας έχει αποδειχτεί καθοριστική στη διατήρηση βασικών αρχών της Αριστεράς, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις και το περιεχόμενο που θα έχουν αυτές.

Η 15ετής παρουσία και δράση μας, ως Κόμμα, εμπνέει σεβασμό και κύρος, τόσο εντός της ΕΕΑ/ΒΠΑ όσο και εκτός, γεγονός που αποδεικνύεται από τη στήριξη που πετυχαίνουμε για τον τόπο μας, σε πολλές περιπτώσεις, από αξιωματούχους οι οποίοι προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σε κάθε επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, γίνεται δεκτός και πραγματοποιεί συναντήσεις με υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έχει, επίσης, την ευθύνη για τη διοργάνωση κομματικών εκδηλώσεων τόσο στις Βρυξέλλες με Ομάδες Επισκεπτών όσο και στην Κύπρο για ζητήματα πολιτικής επικαιρότητας. Στις Ομάδες Επισκεπτών υπάρχει σχετική ομοιογένεια, η οποία βοηθά στο να επιτελείται και πολιτική δουλειά. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Γραφείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Κόμματος, ετοιμάζονται εκδόσεις, δημοσιεύσεις και άλλα υλικά με ζητήματα που αφορούν το Γραφείο, τη δράση μας και τις θέσεις του Κόμματος. Η Αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες έχει επίσης την ευθύνη εκπροσώπησης του Κόμματος σε εκδηλώσεις της Ομάδας και αλλού.

ΑΚΕΛ – Δύναμη Διεκδίκησης

Με κύριο γνώμονα την προώθηση και υπεράσπιση του εθνικού μας ζητήματος, συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση της ετήσιας έκθεσης προόδου της Τουρκίας. Με δική μας επιμονή έγινε κατορθωτή η διατήρηση της ρητής αναφοράς στη βάση λύσης του Κυπριακού, δηλαδή στη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης και στη μία διεθνή προσωπικότητα, στη μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι, αποφεύχθηκαν αρνητικές αναφορές σε βάρος της πατρίδας μας, οφείλεται και στην αποφασιστική συμβολή του ΑΚΕΛ.

Παράλληλα, πρωτοστατήσαμε στην ένταξη της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη της ΕΕ, αφού με δική μας πρωτοβουλία ενσωματώθηκε στην Έκθεση της Ενεργειακής Ένωσης μια πολύ σημαντική αναφορά στις δυνατότητες της Κύπρου να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της Μεσογείου, όπως και στην ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Την ώρα που η Κύπρος πλήττεται από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της σκληρής λιτότητας, εντείναμε τη δράση μας στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με συγκεκριμένες τροπολογίες, που καταθέσαμε, παλέψαμε ώστε να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, να ενισχυθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να προωθηθούν πολιτικές για δημιουργία νέων ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους.

Το ΑΚΕΛ και η ΕΕΑ/ΒΠΑ είναι η πιο ξεκάθαρη φωνή μέσα στο ΕΚ κατά της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής, κατά της Ευρώπης φρούριο και των σκληρών συνόρων, υπέρ της αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους λαούς και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Το ΑΚΕΛ έχει αγωνιστεί και έχει αναδείξει τα ζητήματα των κινημάτων για κατοχύρωση της ισότητας των φύλων και των ίσων δικαιωμάτων, για κατοχύρωση της προστασίας της μητρότητας και γονικής άδειας. Έχουμε προβάλει την ανάγκη για προστασία των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών, συμπεριλαμβανομένων της παιδείας και της υγείας. Έχουμε σταθεί στο πλευρό των κινημάτων για προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεων τους, υπέρ της προστασίας των ζώων, με γνώμονα τη διαφύλαξη του μέλλοντος του πλανήτη, μέσα από βιώσιμη ανάπτυξη, με επίκεντρο πάντοτε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Το ευρύ φάσμα δράσης του Κόμματος μας στο ΕΚ και το περιεχόμενο της μπορούν να κριθούν ως ικανοποιητικά. Αυτό δεν σημαίνει, ταυτόχρονα, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, προβλήματα και αδυναμίες που πρέπει να ξεπεράσουμε. Υπάρχει ανάγκη η πολιτική και δράση μας στα κορυφαία ζητήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι όποιες αντανακλάσεις τους στην Κύπρο, να ενταχθούν σε μεγαλύτερο βαθμό στη συνολική κομματική δουλειά στην Κύπρο, έτσι ώστε να υπάρξει σύνδεση της δουλειάς του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες με την κυπριακή πραγματικότητα. Πάνω σε αυτή την βάση υπάρχει διαπίστωση ότι:

  • Χρειάζεται να γίνονται περισσότερες δημόσιες παρεμβάσεις του Κόμματος και ανάλογη επικοινωνία με τα στελέχη και μέλη μας.
  • Η διοργάνωση ημερίδων, σε συνεργασία με τα Βοηθητικά Γραφεία και εμπειρογνώμονες δεν πραγματοποιούνται σε ικανοποιητικό βαθμό.
  • Χρειάζεται περισσότερη εντατικοποίηση των ήδη υπαρχουσών επαφών, καθώς και συναντήσεις με φορείς και οργανωμένα σύνολα, το αντικείμενο και τα αιτήματα των οποίων υπερασπιστήκαμε στο Ευρωκοινοβούλιο, π.χ. ΑΗΚ-ΑΤΗΚ, ΠΟΒΕΚ, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, Φοιτητικές Ενώσεις, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, εργαζόμενοι στα λιμάνια-υπηρεσίες και συντεχνίες.
  • Απαιτείται καλύτερος συντονισμός μεταξύ της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κοινοβουλευτικής ομάδας στην Κύπρο, αφού τα πλείστα θέματα που ψηφίζονται στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα τα εναρμονιστικά, έρχονται μετά στα εθνικά κοινοβούλια.
  1. Η παρέμβαση του ΑΚΕΛ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχε ανέκαθεν βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα. Η μερική αυτονομία της απέναντι στο κεντρικό κράτος της προσδίδει μια μεγαλύτερη δημοκρατικότητα, ενώ η πιο άμεση σχέση της με τον πολίτη της επιτρέπει να αφουγκράζεται πιο εύκολα τις έγνοιες, τα προβλήματα και τις προσδοκίες των ανθρώπων. Μπορεί να αξιοποιεί καλύτερα τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Μπορεί να μετατρέπει τις πόλεις και τις κοινότητες σε συστατικά μέρη συμμετοχικής δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Οι αποφάσεις της μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.

Δεν είναι τυχαία, λοιπόν, που η σχέση του Κόμματος μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ήταν ποτέ ευκαιριακή ή περιστασιακή. Για χρόνια τώρα, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ στο χώρο αυτό, αναπτύσσουν αξιόλογη δράση στη βάση της λογικής ότι η πόλη και οι λειτουργίες της πρέπει να υπηρετούν τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του στην καθημερινότητα μας.

Στις μέρες μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να αναλάβει νέους ρόλους -πολιτικούς, κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, πολιτισμικούς. Δυστυχώς, ο κατακερματισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο, ο συγκεντρωτισμός και οι πολιτικές λιτότητας, η ανομοιομορφία ως προς τις αρμοδιότητες και τους πόρους, μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων, και οι ανισότητες που προκύπτουν, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε τα -μεμονωμένα- περιστατικά διαφθοράς, οδήγησαν στην απαξίωση και υποβάθμιση του θεσμού και δυσκολεύουν, όχι μόνο, την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, αλλά, ακόμα και τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασχοληθεί με τα βασικά.

Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η μεταρρύθμιση, λοιπόν, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και παραμένει για το ΑΚΕΛ αναγκαία συνθήκη για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών και για την απαλλαγή τους από τις στρεβλώσεις ενός κράτους και ενός πολιτικού συστήματος, που όλοι γνωρίζουμε πόσο αντιπαραγωγικό είναι.

Το ΑΚΕΛ διεκδικεί μια σύγχρονη, προοδευτική μεταρρύθμιση, που μέσω μιας ευρείας αποκέντρωσης, θα ενισχύει την εγγύτητα των τοπικών αρχών με τους πολίτες. Με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλουμε να ανακόψουμε την υποβάθμιση του θεσμού, επιδιώκουμε να δώσουμε νέα ώθηση και νέα δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες, στοχεύουμε σε μια ευρεία ανακατανομή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την αυτοδιοίκηση, προς όφελος των πολιτών.

Οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρονολογούνται. Τα τελευταία δέκα, περίπου, χρόνια έγιναν διαδοχικές μελέτες, κάποιες από τις οποίες οδήγησαν και σε σχετικά νομοσχέδια, χωρίς όμως την όποια θετική κατάληξη. Το ΑΚΕΛ πρωτοστάτησε στην προσπάθεια Μεταρρύθμισης και συνέβαλε πάντοτε εποικοδομητικά στον διάλογο αυτό, έχοντας ως γνώμονα τη βιώσιμη, αποτελεσματική και ανθρωποκεντρική εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη διαδρομή όλων αυτών των χρόνων, η επαφή με τους πολίτες διετέλεσε για μας, καθοριστική σημασία. Γι’ αυτό, άλλωστε, επιμένουμε ότι οι όποιες αλλαγές στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν τη συναίνεση και στήριξη των τοπικών κοινωνιών και πρέπει να τεθούν σε δημοψηφίσματα.

Θέσεις – Προτάσεις – Επαφή

Ανεξάρτητα από την πορεία που θα πάρει η Μεταρρύθμιση, είναι σημαντικό να αξιοποιούμε συνεχώς τα χαρακτηριστικά του θεσμού για ενδυνάμωση της επαφής μας με τον κόσμο.

Η συλλογική διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων, ο προγραμματισμός και η καλή οργάνωση της Δημοτικής/Κοινοτικής μας Ομάδας, η ενημέρωση και διαβούλευση με τις ΚΟΒ και ο καταρτισμός δράσεων από κοινού, η ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυση τοπικών προβλημάτων, είναι μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δουλειά μας.

Καθοριστικής σημασίας είναι τα πρόσωπα που επιλέγουμε να μας εκπροσωπήσουν στις τοπικές αρχές. Η διαδικασία καταρτισμού των ψηφοδελτίων μας δεν πρέπει να εξαντλείται στη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού υποψηφίων, έστω και αν τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στον τομέα αυτό. Θα πρέπει να επιλέγονται άτομα που, ιδιαίτερα στην εξέλιξη του θεσμού, έχουν τις γνώσεις, το κριτήριο και τη διάθεση να προσφέρουν και διατηρούν στενές σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Είναι δε, απαραίτητο να υπάρχει συνεχής συντονισμός με το Κόμμα, λογοδοσία προς το Κόμμα και τους εκλογείς και αξιολόγηση της δουλειάς των εκπροσώπων μας.

Η συνεργασία εντός του ίδιου του Δημοτικού/Κοινοτικού Συμβουλίου και οι πρωτοβουλίες για καθιέρωση θεσμοθετημένων διαδικασιών και μορφών κοινωνικής παρέμβασης, η προσπάθεια επίτευξης συγκλίσεων, χωρίς αυτή να αναιρεί τη φιλοσοφία μας για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον χαρακτήρα των πόλεων ή των κοινοτήτων, είναι επίσης σημαντικά στοιχεία. Για τη δουλειά μας αυτή είναι σημαντικό η τοπική κοινωνία να τηρείται ενήμερη: με συγκεντρώσεις, εκστρατείες και περιοδείες στις γειτονιές, με φυλλάδια ή παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

PREV

ΑΚΕΛ και Μαζικό Λαϊκό Κίνημα

NEXT

ΑΚΕΛ και Μαζικοί Φορείς – Κοινωνικά Κινήματα