Δήλωση Γιώργου Τ. Γεωργίου για την Ηλεκτρονική Υγεία
Σήμερα, συνεχίστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η συζήτηση για το νομοσχέδιο δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την Ηλεκτρονική Υγεία.
Από την αρχή της κατάθεσης από την κυβέρνησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είχαμε χαιρετήσει την απόφαση και τονίσαμε ότι πρόκειται για προοδευτική μεταρρύθμιση που αναβαθμίζει το Αρχείο Προσωπικών Δεδομένων του ασθενή και ταυτόχρονα νοικοκυρεύει το όλο σύστημα. Ταυτόχρονα είχαμε καταθέσει μια σειρά από ερωτηματικά καθώς και εισηγήσεις γύρω από την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου για την Ηλεκτρονική Υγεία. Μεταξύ άλλων:
- Αν έχει γίνει μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας;
- Η δημιουργία συγκεκριμένου λογισμικού συστήματος στο πλαίσιο εφαρμογής του ΓΕΣΥ γιατί δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες και απαιτήσεις της Ηλεκτρονικής Υγείας και χρειάζεται και δεύτερο λογισμικό σύστημα;
- Κατ΄επέκταση η δημιουργία νέου ημικρατικού οργανισμού και νέας δομής επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά;
- Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη δημιουργία ενιαίας τράπεζας ηλεκτρονικών δεδομένων από τη ίδια την Αρχή; Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, όπου ο Επόπτης ταυτόχρονα είναι και ο πάροχος.
Δυστυχώς αυτά τα ερωτήματα κι άλλα, δεν έχουν απαντηθεί. Λαμβάνοντας υπόψη διαφωνίες και επιφυλάξεις πολλών άλλων φορέων και οργανισμών, φαίνεται ότι μια λογική αναγκαιότητα για την Κύπρο θα χαθεί ενδεχομένως και πάλι στην έλλειψη διαφάνειας και διαβούλευσης.
Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πιστέψουμε ότι το πρωτοποριακό αυτό νομοσχέδιο της Ηλεκτρονικής Υγείας που αποτελεί έργο ζωής για τον ασθενή, θα ναυαγήσει, λόγω των λανθασμένων χειρισμών των κυβερνώντων, ίσως και συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.
13.09.2018