Γυναικείο Κίνημα
Παρά τη σημαντική πρόοδο και τα βήματα που έγιναν στην κοινωνική θέση της γυναίκας στην Κύπρο και τον κόσμο, η αλήθεια είναι ότι η ισοτιμία των φύλων παραμένει ακόμα όραμα και όχι πραγματικότητα.
Σε αντίθεση με νεοφανείς επιφανειακές θεωρίες, που θεωρούν ότι η ύπαρξη γυναικείων κινημάτων αναπαράγει τις διακρίσεις, εμείς θεωρούμε ότι ενόσω υπάρχει γυναικεία ανισοτιμία απαιτείται να υπάρχει και να δρα το αυτοτελές Γυναικείο Κίνημα με ταξικό, προοδευτικό και δημοκρατικό προσανατολισμό.
Η παρέμβαση της Αριστεράς, στο γυναικείο κίνημα του τόπου, εκφράζεται εδώ και δεκαετίες μέσα από το Γυναικείο Κίνημα της ΠΔΟΓ-ΠΟΓΟ. Τα τελευταία χρόνια, η ΠΟΓΟ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία συνδέονται τόσο με τη συρρίκωση του επαγγελματικού μηχανισμού όσο και με τη μείωση της εμπλοκής εθελοντριών στην καθημερινή δράση του Κινήματος. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην οργάνωση νεαρών γυναικών στην ΠΟΓΟ. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, έχουν γίνει τομές στην παραπέρα πολιτικοποίηση της δράσης της ΠΟΓΟ με επεξεργασμένες διεκδικήσεις και αισθητή την παρέμβαση της στους θεσμούς, που ασχολούνται με τα θέματα γυναίκας. Στις μέρες μας, όμως, απαιτείται πιο σύγχρονος λόγος και δράση, πιο τολμηρά βήματα, πιο αποτελεσματική προσπάθεια για να μπουν γυναίκες της νέας γενιάς στην καθημερινή δράση του Κινήματος. Αυτό προϋποθέτει, να δοθούν από το Κόμμα δυνάμεις και προτεραιότητα στην ενίσχυση και ανανέωση του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ, να συστηματοποιηθεί η ενασχόληση των ΚΟΒ με ζητήματα που απασχολούν τη γυναίκα και διασύνδεση της δράσης του Γυναικείου Κινήματος με την τοπική κοινωνία και τη δράση του Κόμματος.
Πρέπει, ακόμα, να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί η ενότητα δράσης με φορείς και κινήματα που –ακόμα κι αν δεν μοιράζονται τη δική μας ιδεολογική θεώρηση για το γυναικείο ζήτημα- δραστηριοποιούνται σε ειδικά πεδία δράσης, όπως η έμφυλη βία, η σωματεμπορία, η υγεία των γυναικών, η κοινωνική στήριξη της μητρότητας, οι μετανάστριες κ.α.
Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αναβάθμισης της λειτουργίας του Γραφείου Ισότητας της Κ.Ε. Το Γραφείο, από το προηγούμενο συνέδριο, εξέτασε και τοποθετήθηκε σε μια σειρά από ζητήματα πολιτικής, τα οποία αφορούσαν τη γυναίκα, αλλά υπάρχει ουσιαστικό πεδίο για παραγωγή πολιτικών θέσεων και πρακτικών προτάσεων για τα θέματα ισότητας και ισοτιμίας.
Κεφαλαιώδες ζήτημα αποτελεί ο ρόλος και η παρουσία των γυναικών στο ίδιο το Κόμμα, η συμμετοχή τους στην κομματική ζωή, στα καθοδηγητικά σώματα, στα ψηφοδέλτια του Κόμματος. Μπορεί το ΑΚΕΛ να είναι πιο μπροστά σε αυτά τα θέματα από άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά ο δικός μας πήχης είναι η ισοτιμία και όχι η σύγκριση με άλλους. Αντικειμενικά, η συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων, περιορίζει περαιτέρω τις δυνατότητες της σύγχρονης γυναίκας να δραστηριοποιηθεί πολιτικά. Η δυσανάλογη, ως προς το φύλο, σύνθεση του κομματικού συνόλου και -αλυσιδωτά- των καθοδηγητικών σωμάτων, συνιστά έκφραση του αντικειμενικού προβλήματος. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχει ατονήσει η ειδική δουλειά που χρειάζεται από το Κόμμα μέσα στις γυναίκες και για τις γυναίκες. Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάδειξης γυναικείων στελεχών, ορθά το Κόμμα δεν έχει υιοθετήσει τη λογική της ποσόστωσης. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να οδηγεί σε παραγνώριση του προβλήματος. Στερεότυπα και συντηρητισμός επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψη για τον ρόλο και τη θέση των γυναικών και μέσα στο Κόμμα μας. Χρειάζεται, λοιπόν, ειδική δουλειά μέσα στις γυναίκες, έγνοια για την ανάδειξη γυναικείων στελεχών, αλλά και συστηματική ιδεολογικοπολιτική δουλειά, μέσα στο σύνολο των μελών, για το γυναικείο ζήτημα, τη φύση και τις εκφάνσεις του, για την πάλη για ισοτιμία ως υπόθεση ανδρών και γυναικών.
Τα προβλήματα και οι αδυναμίες, που παρουσιάζονται σε κάποιους τομείς της παρουσίας και δράσης του Γυναικείου Κινήματος, θα πρέπει να απασχολήσουν, άμεσα, τα καθοδηγητικά σώματα του Κόμματος. Στόχος είναι η ενδυνάμωση του Γυναικείου Κινήματος και κατ’ επέκταση της περαιτέρω παρέμβασης του στην κυπριακή κοινωνία.