Αντί αλληλεγγύης, στην ΕΕ κυριαρχούν τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί- Οι γνωστές συνταγές της ΕΕ θα έχουν τα γνωστά αποτελέσματα
Γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου
Οι λαοί και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν και χρειάζονται συνεργασία και αλληλεγγύη απέναντι στην πανδημία. Δυστυχώς όμως, η ΕΕ αδυνατεί να ανταποκριθεί. Απέτυχε ακόμα και στο συντονισμό για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αντί να πρυτανεύσει η αλληλεγγύη, για άλλη μια φορά κυριαρχούν οι σκληροί ανταγωνισμοί και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κρατών και μονοπωλίων.
Όσα αποφασίστηκαν αλλά και όσα απορρίφθηκαν από την ηγεσία της ΕΕ, αφήνουν μια συνταγή κατώτερη των δραματικών περιστάσεων και των πραγματικών αναγκών. Αντί να δοθούν ουσιαστικές λύσεις με τις πολιτικές τους οι ηγετικοί κύκλοι της ΕΕ μάλλον θα επιδεινώσουν την ήδη βαθιά αδιέξοδη πορεία της Ένωσης. Συγκεκριμένα:
– Προκρίνοντας την επιλογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αντί του ευρωομολόγου όπως ζητούσαν 14 κράτη-μέλη, η ΕΕ με προεξάρχουσα τη Γερμανία, παραπέμπει ξανά τα κράτη-μέλη σε νέα μνημόνια και σε μια νέα περίοδο λιτότητας.
– Προγράμματα δισεκατομμυρίων, όπως το SURE, για στήριξη της απασχόλησης αντί να στηρίζουν πρωτίστως τις πλήρεις και μόνιμες θέσεις εργασίας, διοχετεύονται για τη μερική απασχόληση και τις θέσεις μειωμένων ωραρίων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πανευρωπαϊκή διεύρυνση των απορρυθμισμένων μορφών απασχόλησης.
– Ο χαρακτήρας του Προϋπολογισμού της ΕΕ παραμένει ο ίδιος, χωρίς ανακατεύθυνση κονδυλίων. Είναι δυνατόν μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να συνεχίζεται η διοχέτευση δισεκατομμυρίων ευρώ για την πολεμική βιομηχανία αντί για την υγεία και την κοινωνική συνοχή;
– Θετική είναι η επέκταση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή όμως θα έχει πραγματικό αντίκτυπο αν η στήριξη φτάσει στις χιλιάδες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για άντληση πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ταυτόχρονα, οφείλει να διεκδικήσει πραγματική αλληλεγγύη από την ΕΕ κάτι που προϋποθέτει ριζικά διαφορετικές πολιτικές, διαφορετικές προτεραιότητες και, σε τελική ανάλυση, μια θεμελιακά διαφορετική Ευρώπη.
14/04/2020