Ανακοίνωση για το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αναμενόταν, ανανεώνει τη θητεία της UNFICYP για άλλους έξι μήνες και επαναλαμβάνει θετικές πρόνοιες προηγούμενων σχετικών ψηφισμάτων. Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα 550 και 789 για τα Βαρώσια, ζητείται επαναφορά του στάτους κβο στα Στροβίλια κ.α. Σίγουρα, όμως, είναι αρνητικό το γεγονός ότι το ψήφισμα δεν καταγράφει τις τουρκικές μεθοδεύσεις για τα Βαρώσια ούτε και καταδικάζει ρητώς τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας πέραν της ορθής διαπίστωσης ότι οι υδρογονάνθρακες θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες με τη λύση του Κυπριακού.
Η ουσία, όμως, του ψηφίσματος έγκειται στο ότι αυτή τη φορά η έμφαση δίνεται πρόδηλα όχι στον ειρηνευτικό ρόλο της UNFICYP αλλά στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών.
Υπογραμμίζοντας ξανά ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, υπενθυμίζοντας ότι εκεί και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017.
Περαιτέρω, καλωσορίζεται η δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ να εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη όρων αναφοράς ως αφετηρία για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων διαπραγματεύσεις, με την αίσθηση του επείγοντος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τους δύο ηγέτες να βελτιώσουν τη δημόσια ατμόσφαιρα και να προετοιμάσουν τις δύο κοινότητες για διευθέτηση μέσω θετικών μηνυμάτων για τις επιτευχθείσες συγκλίσεις, αποφεύγοντας ενέργειες ή ρητορικές που καθιστούν πιο δύσκολη μια επιτυχημένη διαδικασία. Ζητά δε από τους ηγέτες να καταβάλουν προσπάθεια για επίτευξη περαιτέρω συγκλίσεων στα βασικά θέματα.
Για τα σημεία διέλευσης στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία ότι οι μη συντονισμένες αποφάσεις και το παρατεταμένο κλείσιμό τους απειλούν με οπισθοδρόμηση. Ζητά άνοιγμα τους το συντομότερο δυνατόν και καλεί τις δύο πλευρές να μην χειρίζονται το ζήτημα κατά τρόπο που να υπερβαίνει τα απαραίτητα όρια για προστασία της δημοσίας υγείας.
Το ψήφισμα καταλήγει ζητώντας από τον ΓΓ να υποβάλει Έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες μέχρι τις 10 Γενάρη 2021 αναφορικά με την επίτευξη συναίνεσης για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προσανατολισμένων σε διευθέτηση. Επιπλέον, ζητά από τους δύο ηγέτες να παρέχουν γραπτές ενημερώσεις στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών σχετικά με ενέργειες που θα αναλάβουν για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος. Μάλιστα, ζητά περαιτέρω από τον κ. Γκουτέρες όπως μέχρι την ίδια ημερομηνία ετοιμάσει ο ίδιος επιπρόσθετη Έκθεση αναφορικά με την εφαρμογή του ψηφίσματος.
Συμπερασματικά, το ψήφισμα επιβεβαιώνει αυτό για το οποίο το ΑΚΕΛ προειδοποιεί ακούραστα, ότι δηλαδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ότι με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα, η προσπάθεια για λύση θα κορυφωθεί και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να εστιάσει στα ηχηρά μηνύματα του ψηφίσματος, να υιοθετήσει θετική ρητορική και προπαντός να παρουσιαστεί πανέτοιμος για ουσιαστική διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.
29/7/2020