Home  |  Ενημέρωση   |  ΑΚΕΛ και Μαζικό Λαϊκό Κίνημα

ΑΚΕΛ και Μαζικό Λαϊκό Κίνημα

  1. Συνδικαλιστικό Κίνημα
  2. Αγροτικό Κίνημα
  3. Κίνημα Νεολαίας
  4. Γυναικείο Κίνημα
  1. Συνδικαλιστικό Κίνημα

Η επέλαση και η κυριαρχία σε παγκόσμιο επίπεδο του νεοφιλελευθερισμού, την τελευταία 30ετία, είχε φυσιολογικά άμεση επίδραση και στα οικονομικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά δεδομένα της Κύπρου, ιδιαίτερα μετά την τελωνειακή ένωση και τελικά, την ένταξη της στην Ε.Ε. και στη ζώνη του ευρώ.

Στην Κύπρο, με την κορύφωση της κρίσης και με την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης της δεξιάς -με νεοφιλελεύθερη πολιτική στα εργασιακά και κοινωνικά θέματα- η υποτίμηση της εργασίας, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και συνεταιριστικής – κοινωνικής οικονομικής δραστηριότητας καθώς και η σκληρή δημοσιονομική λιτότητα και το «ξήλωμα» του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες προώθησης μιας νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της κοινωνίας. Κύριος μοχλός αυτών των αναδιαρθρώσεων, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η υπόσκαψη της συλλογικής οργάνωσης και των συλλογικών μορφών διαπραγμάτευσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ενότητα δράσης

Κάτω από τις ιστορικά ιδιόμορφες πολιτικές συγκυρίες της Κύπρου, διαμορφώθηκε ιστορικά ένα σύστημα, όπου οι δυο μεγάλες εργατικές Ομοσπονδίες, ενώ διατηρούν και δημόσια εκφράζουν τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές τους προσεγγίσεις, είναι δεσμευμένες σε μια κοινή διαχείριση των εργασιακών προβλημάτων.

Είναι σαφές, ότι αυτή η ενότητα δράσης, έχει συμβάλει αποφασιστικά στη διαχρονική ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος του Συνδικαλιστικού κινήματος και αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην κατάκτηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους εργαζομένους.

Στις σημερινές συνθήκες, όπου η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων εντείνεται, η ενότητα δράσης στο Συνδικαλιστικό κίνημα, όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί, αλλά και να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Το Κόμμα μας, με ταξικό κριτήριο και προσανατολισμό, αγωνίζεται για να ενώνει όλους τους εκμεταλλευόμενους σε ένα κοινό μέτωπο, αναδεικνύοντας την πραγματική κοινωνική αντίθεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.

Ο ρόλος των ΑΚΕΛιστών/στριών

Το ΑΚΕΛ, ως η πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης και η ΠΕΟ, ως η συνδικαλιστική, έχουν ιστορικά την ίδια ρίζα προέλευσης. Η σχέση τους δεν είναι απλά σχέση συμμαχίας και συνεργασίας, αλλά υπηρετούν, στο πεδίο που ο κάθε οργανισμός είναι ταγμένος, τον ίδιο σκοπό και την ίδια ιστορική αποστολή. Χρειάζεται να αναζωπυρώσουμε την προσοχή και τη δράση μας, ως Κόμμα των εργαζομένων, σχετικά με την αξία και τον ρόλο της οργάνωσης και της συνδικαλιστικής δράσης. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι, σήμερα, αυτή η προτεραιότητα δεν είναι αυτονόητη.

Τα μέλη και φίλοι του Κόμματος θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της συνδικαλιστικής δράσης και να χαρακτηρίζονται ως πρωτοπόροι στην προσπάθεια οργάνωσης και διεκδίκησης. Αυτή η συνδικαλιστική δράση, θα πρέπει να βοηθά και να ενδυναμώνει τη σχέση του Κόμματος με το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπιστούν φαινόμενα, τα οποία, δυστυχώς, συνεχώς, πληθαίνουν, λόγω των αλλαγών στην κοινωνική σύνθεση του Κόμματος. Μέλη ή και στελέχη, ακόμη του ΑΚΕΛ, συμπεριφέρονται στο θέμα της συνδικαλιστικής δράσης με τρόπους που δεν συνάδουν καθόλου με την ιδιότητα τους ως μέλη του Κόμματος.

Συνδικαλιστικό Γραφείο ΑΚΕΛ

Είναι εμφανές ότι, το Συνδικαλιστικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, θα πρέπει να διευρύνει τον ρόλο του, ασκώντας ρόλο συντονισμού και καθοδήγησης των μελών και στελεχών του ΑΚΕΛ, εκεί και όπου αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση, σε όλο το φάσμα των ομάδων εργαζομένων.

Η σύνθεση του Συνδικαλιστικού Γραφείου, οι όροι εντολής του και ο μηχανισμός καθοδήγησης του, από τα ανώτατα σώματα του Κόμματος, θα πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτή την ανάγκη.

Στο νεοφιλελεύθερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, τα ζητήματα γενικότερης σημασίας που αφορούν όλους τους εργαζόμενους, όπως π.χ. οι πολιτικές λιτότητας και περικοπών, η απειλή για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, η συρρίκνωση του ρόλου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και του κοινωνικού διαλόγου, το «ξήλωμα» του κοινωνικού κράτους, αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Η ανάγκη ενίσχυσης του ταξικού προσανατολισμού του Συνδικαλιστικού κινήματος, σε μια εποχή σημαντικών ανακατατάξεων στο πεδίο της εργασίας, επιβάλλει πιο σταθερή, πιο συντονισμένη και στρατηγικά προσανατολισμένη παρέμβαση του Κόμματος, μέσω των στελεχών του, στον ευρύτερο συνδικαλιστικό χώρο, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

  1. Αγροτικό Κίνημα

Οι κλιματικές αλλαγές, η βαθιά οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η άγρια εκμετάλλευση της αγροτικής παραγωγής από τη μεσιτεμπορία, τα αυξημένα κόστη παραγωγής, ο πολυτεμαχισμός της γεωργικής γης, το 37% της κατεχόμενης γης, καταδεικνύουν την ανάγκη μίας νέας ριζοσπαστικής πολιτικής στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας της χώρας μας.

Τα προβλήματα, βέβαια, προϋπήρχαν. Με την ένταξη μας στην Ε.Ε. το 2004 και τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς, ο αγροτικός τομέας υπέστη βαρύ πλήγμα. Οι εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 20%, πέφτοντας στο 5%. Η κυβερνητική πολιτική, όμως, υπονoμεύει συστηματικά την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα ενός από τους πιο σημαντικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας.

Το ΑΚΕΛ, διαχρονικά, ήταν μπροστάρης στους αγροτικούς αγώνες, στηρίζοντας, έμπρακτα, τον αγροτικό κόσμο μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, αναλαμβάνοντας περαιτέρω πρωτοβουλίες τόσο εντός Κύπρου όσο και εκτός, στο Ευρωκοινοβούλιο και στα άλλα θεσμικά όργανα της Ε.Ε, εκεί ακριβώς, όπου χαράζεται η Κοινή Γεωργική Πολιτική των κρατών μελών της Ε.Ε.

Το ΑΚΕΛ πρωτοστατεί για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα, που να παρέχει βοήθεια στους αγρότες στο χωράφι, στη φάρμα, μέσω εξατομικευμένων λύσεων, εστιασμένων, όχι στη διαδικασία, αλλά στα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, παραμένει πρωτεργάτης στη συμπερίληψη των παραδοσιακών μας γεωργικών προϊόντων, όπως το χαλούμι, κρασιά κ.α., στα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Η μικρή Κύπρος μόνο με ποιοτικά προϊόντα μπορεί να ανταγωνιστεί τα Ευρωπαϊκά προιόντα. Επιβάλλεται, λοιπόν, ο προσανατολισμός στην ποιοτική γεωργία με την παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων.

Επιβάλλεται, ακόμη, ο καταρτισμός οικολογικών προγραμμάτων στήριξης της γεωργίας/κτηνοτροφίας, με την παροχή κινήτρων για την τήρηση επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον πρακτικών. Το ΑΚΕΛ, επιπρόσθετα, θα πρωτοστατήσει για τη δημιουργία Εθνικής και Κοινοτικής Τράπεζας βιοποικιλότητας, στην περιοχή Τροόδους, συμβάλλοντας έτσι και στην υλοποίηση του πιο πάνω στόχου.

Σημαντική είναι και η στήριξη των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων. Επιδίωξη μας είναι η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, καθώς και η ηλικιακή ανανέωση. Νέοι άνθρωποι, καταρτισμένοι και δυναμικοί, μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, βασισμένοι στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες, που καταβάλλει η ΕΚΑ και το υπόλοιπο Αγροτικό Κίνημα, για προστασία του εμπορικού τομέα του Συνεργατισμού, ώστε οι αγρότες να είναι πραγματικά διαχειριστές της παραγωγής τους.

Το ΑΚΕΛ σε πλήρη συνεργασία με την ΕΚΑ και γενικά το οργανωμένο Αγροτικό Κίνημα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να τεθεί η αγροτιά στη θέση που της αρμόζει στην Κυπριακή κοινωνία. Σε μία ευημερούσα ύπαιθρο με τις ανάλογες υποδομές, κάτι που δικαιούνται οι κάτοικοι της υπαίθρου.

Επιβάλλεται όπως, το ΑΚΕΛ, αναβαθμίσει την πιο βασική παραγωγική του μέθοδο, την καθημερινή επαφή σε κάθε κοινότητα, συνοικία και σε συνεργασία με την ΕΚΑ σε κάθε γεωργική και κτηνοτροφική μονάδα, εκεί όπου ζουν και συναθροίζονται οι συμπολίτες μας. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται:

  • Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων,τα οποία ταλανίζουν τους ανθρώπους που ζουν, ιδιαίτερα, στις μειονεκτικές περιοχές της Κύπρου.
  • Αμφίδρομη πληροφόρηση και ορθός προγραμματισμός.
  • Αναβαθμισμένος αμφίδρομος έλεγχος, με έγκαιρη ανατροφοδότηση.
  • Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των στόχων, που τίθενται μπροστά μας, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Οι συνθήκες το επιβάλλουν όπως, όλα τα στελέχη σε όλες τις γραμμές, αναβαθμίσουν ποιοτικά και ποσοτικά την δράση τους, με βασικό γνώμονα την δύναμη του παραδείγματος. Είναι αυτό που θα μας βοηθήσει να ηγηθούμε των τοπικών κοινωνιών, κερδίζοντας, έτσι, την εμπιστοσύνη των απλών ανθρώπων.

  1. Νεολαιίστικο Κίνημα

Το ΑΚΕΛ είναι το Κόμμα της νεολαίας στην πράξη και αυτό αποδεικνύεται από την ίδια τη ζωή. Αποδεικνύεται από τους μακρούς και συνεχείς αγώνες που έχουμε διεξάγει και τις κατακτήσεις που πετύχαμε για τη νέα γενιά. Μαζί με τη νέα γενιά συνεχίζουμε να διεκδικούμε για τους νέους μας.

Η νέα γενιά της Κύπρου ζει και δραστηριοποιείται μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Σε ένα σύστημα που «σκοτώνει» την κοινωνική αλληλεγγύη και που προσπαθεί να μετατρέψει τη νεολαία σε στοιχείο εγωκεντρικό, περιθωριοποιημένο, ασπόνδυλο και αποστασιοποιημένο από τη συλλογική συμμετοχή και δράση.

Ως αποτέλεσμα, μεγάλη μερίδα της νεολαίας αποστασιοποιείται από την πολιτική, τα κόμματα και την οργανωμένη πάλη, με την πλειοψηφία να προτάσσει ως βασικό επιχείρημα το «είστε όλοι ίδιοι». Αυτή η τάση είναι ανησυχητική για την κοινωνία μας και επικίνδυνη για την Αριστερά, γιατί τα φαινόμενα απαξίωσης, απογοήτευσης και απομάκρυνσης από το πολιτικό γίγνεσθαι, λειτουργούν ως μηχανισμός συντήρησης και αναπαραγωγής του κατεστημένου. Από την απάθεια και την αδιαφορία, ζημιωμένη βγαίνει η κοινωνία και ο τόπος.

Καταγράφεται, ακόμη, η μεγάλη διαφοροποίηση του σκηνικού, που επήλθε με την ανάδειξη του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ στη διακυβέρνηση του τόπου και την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και ιδιαίτερα, στη νέα γενιά: χιλιάδες νέοι οδηγήθηκαν στη μετανάστευση, άλλοι ζουν κάτω από τη μέγγενη της ανεργίας και όσοι εργάζονται αμείβονται με μισθούς πείνας.

Παρ’ όλη την πίεση που νιώθει η νεολαία της Κύπρου, σε γενικές γραμμές, αυτή διατηρεί τα χαρακτηριστικά της αμφισβήτησης, του αυθορμητισμού, της τάσης προς κάθε τι το νέο και καινούριο. Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν στοιχεία ριζοσπαστικά και προοδευτικά, φορείς κοινωνικών αλλαγών.

Μερίδα της νεολαίας συνεχίζει να δείχνει ευαισθησία για το Κυπριακό, παρά τη διολίσθηση μιας άλλης σημαντικής μερίδας προς την αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης ή και προς αντιδραστικές θέσεις και την αναβίωση ακροδεξιών εθνικιστικών οργανώσεων. Η δικαίωση της φιλοσοφίας και των θέσεων μας στο Κυπριακό αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση για ορθό προσανατολισμό της νεολαίας, ως προς αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα -τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Η εναλλακτική μας πρόταση για τον πολιτισμό, τον συνδικαλισμό, τον αθλητισμό και την πολιτική, συνεχίζει να συγκινεί ένα μεγάλο ποσοστό νέων και πέρα από το χώρο της Αριστεράς.

Παράλληλα, η δράση για την υπεράσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων των νέων, συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον ιμπεριαλισμό και την πάλη για κοινωνική πρόοδο, κάτι που βοηθά τη νεολαία να συνειδητοποιήσει ότι οι καλύτερες συνθήκες ζωής μπορούν να έρθουν μόνο μέσα από συνεχή αγώνα. Αυτή η συγκεκριμένη δράση είναι που μπορεί να αποκαλύψει στους νέους τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των στόχων, των αγώνων και του οράματος του ΑΚΕΛ, με τα δικαιώματα των νέων. Είναι αυτή η δράση, που βοηθά στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της οργανωμένης πάλης.

Η δραστηριοποίηση των νέων στις τάξεις της οργάνωσης νεολαίας της Αριστεράς, της ΕΔΟΝ, είναι σημαντική. Το γεγονός ότι η ΕΔΟΝ παραμένει πρωταγωνιστική και διεκδικητική δύναμη στα νεολαιίστικα δρώμενα, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι τα οράματα του ΑΚΕΛ είναι το ουσιαστικό αντίβαρο απέναντι στην απαξίωση και την αποπολιτικοποίηση. Η ΕΔΟΝ είναι η εφεδρεία του Κόμματος και ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη ενός πλατιού, πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού κινήματος ανάμεσα στη νέα γενιά. Το ΑΚΕΛ στηρίζει την ΕΔΟΝ και της παρέχει τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίζει απρόσκοπτα τη δράση της.

Αυτή η στήριξη δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε κεντρικό και επαρχιακό επίπεδο. Οι ΚΟΒ πρέπει να στηρίζουν ενεργά και συγκεκριμένα τη λειτουργία Τ.Ο της ΕΔΟΝ στο χώρο δράσης τους. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να επιδιώκουν συστηματική συνεργασία και επαφή με τις Τ.Ο της ΕΔΟΝ, να αναπτύσσουν προσωπική επαφή με τα μέλη της Οργάνωσης και να επιδιώκεται η εκπόνηση κοινών πλάνων δραστηριοτήτων. Αυτά, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτυχθούν τοπικά, θα συμβάλουν και στην ομαλή μετάβαση των μελών της ΕΔΟΝ στις γραμμές του Κόμματος. Είναι, δυστυχώς, κοινή διαπίστωση ότι δεν κατορθώνουμε να εντάξουμε φοιτητικά μας στελέχη στις γραμμές τους Κόμματος.

Σημαντική, ταυτόχρονα, είναι η συμμετοχή των νέων σε μαζικούς φορείς νεολαίας, όπως φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις.

Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων

Το ΑΚΕΛ, και γενικότερα το Λαϊκό Κίνημα, είχε πάντοτε στις προτεραιότητες του το παιδί και τις ανάγκες του. Η δράση του Παγκύπριου Κινήματος ΕΔΟΝόπουλων, από την ίδρυση του, το 1960, έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να αγωνίζονται ενάντια στην αδικία και τον φασισμό και να τους δώσει ευκαιρίες ποιοτικής αξιοποίησης του ελεύθερου τους χρόνου, γνωριμίας με τον πολιτισμό μας και ανάπτυξης κοινωνικής δράσης. Παρά το γεγονός ότι, τα ΕΔΟΝόπουλα έχουν κινηματικό χαρακτήρα και απευθύνονται πλατιά στην κυπριακή κοινωνία, εντούτοις, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ζωτική σημασία η στήριξη και η ενίσχυση της μαζικότητας του Κινήματος από τις Κομματικές Ομάδες και τις Οργανώσεις του Λαϊκού Κινήματος.

Μαθητικό Κίνημα

Το Μαθητικό Κίνημα κέρδισε το 1994, μετά από μακροχρόνιους αγώνες, τη νόμιμη έκφραση του σε όλα τα επίπεδα και τη νομιμοποίηση της Παγκύπριας και των Επαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών (ΠΣΕΜ και ΕΣΕΜ). Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ολόπλευρα την ΠΣΕΜ, ως τον μαζικό φορέα του Μαθητικού Κινήματος, με μοναδικό κριτήριο την ύπαρξη ενός αυτόνομου, ενωμένου, μαζικού, διεκδικητικού Μαθητικού Κινήματος, που παλεύει με συνέπεια για τα συμφέροντα των μαθητών. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους μαθητές στον αγώνα τους ενάντια στο πισωγύρισμα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τη συντηρητικοποίηση του σχολείου.

Φοιτητικό Κίνημα

Η στήριξη των μαζικών φορέων του φοιτητικού κινήματος (ΠΟΦΕΝ – Φοιτητικές Ενώσεις) παραμένει πρωταρχικός στόχος των δυνάμεών μας, στο φοιτητικό κίνημα. Με γνώμονα, πάντοτε, το καλό του οργανωμένου Κυπριακού φοιτητικού κινήματος και με μοναδικό στόχο την ύπαρξη ενός υγιούς, αυτόνομου, ενωμένου, διεκδικητικού φοιτητικού κινήματος, στηρίζουμε την Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων. Η ΠΟΦΕΝ, με σωστές και δημοκρατικές δομές και λειτουργία, και με διεκδικητικό χαρακτήρα, πρέπει να αποτελεί το εχέγγυο για ένα φοιτητικό κίνημα που θα παλεύει με συνέπεια για τα δίκαια των φοιτητών και του λαού μας.

  1. Γυναικείο Κίνημα

Παρά τη σημαντική πρόοδο και τα βήματα που έγιναν στην κοινωνική θέση της γυναίκας στην Κύπρο και τον κόσμο, η αλήθεια είναι ότι η ισοτιμία των φύλων παραμένει ακόμα όραμα και όχι πραγματικότητα.

Σε αντίθεση με νεοφανείς επιφανειακές θεωρίες, που θεωρούν ότι η ύπαρξη γυναικείων κινημάτων αναπαράγει τις διακρίσεις, εμείς θεωρούμε ότι ενόσω υπάρχει γυναικεία ανισοτιμία απαιτείται να υπάρχει και να δρα το αυτοτελές Γυναικείο Κίνημα με ταξικό, προοδευτικό και δημοκρατικό προσανατολισμό.

Η παρέμβαση της Αριστεράς, στο γυναικείο κίνημα του τόπου, εκφράζεται εδώ και δεκαετίες μέσα από το Γυναικείο Κίνημα της ΠΔΟΓ-ΠΟΓΟ. Τα τελευταία χρόνια, η ΠΟΓΟ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία συνδέονται τόσο με τη συρρίκωση του επαγγελματικού μηχανισμού όσο και με τη μείωση της εμπλοκής εθελοντριών στην καθημερινή δράση του Κινήματος. Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην οργάνωση νεαρών γυναικών στην ΠΟΓΟ. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, έχουν γίνει τομές στην παραπέρα πολιτικοποίηση της δράσης της ΠΟΓΟ με επεξεργασμένες διεκδικήσεις και αισθητή την παρέμβαση της στους θεσμούς, που ασχολούνται με τα θέματα γυναίκας. Στις μέρες μας, όμως, απαιτείται πιο σύγχρονος λόγος και δράση, πιο τολμηρά βήματα, πιο αποτελεσματική προσπάθεια για να μπουν γυναίκες της νέας γενιάς στην καθημερινή δράση του Κινήματος. Αυτό προϋποθέτει, να δοθούν από το Κόμμα δυνάμεις και προτεραιότητα στην ενίσχυση και ανανέωση του Γυναικείου Κινήματος της ΠΟΓΟ, να συστηματοποιηθεί η ενασχόληση των ΚΟΒ με ζητήματα που απασχολούν τη γυναίκα και διασύνδεση της δράσης του Γυναικείου Κινήματος με την τοπική κοινωνία και τη δράση του Κόμματος.

Πρέπει, ακόμα, να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί η ενότητα δράσης με φορείς και κινήματα που –ακόμα κι αν δεν μοιράζονται τη δική μας ιδεολογική θεώρηση για το γυναικείο ζήτημα- δραστηριοποιούνται σε ειδικά πεδία δράσης, όπως η έμφυλη βία, η σωματεμπορία, η υγεία των γυναικών, η κοινωνική στήριξη της μητρότητας, οι μετανάστριες κ.α.

Την ίδια στιγμή, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αναβάθμισης της λειτουργίας του Γραφείου Ισότητας της Κ.Ε. Το Γραφείο, από το προηγούμενο συνέδριο, εξέτασε και τοποθετήθηκε σε μια σειρά από ζητήματα πολιτικής, τα οποία αφορούσαν τη γυναίκα, αλλά υπάρχει ουσιαστικό πεδίο για παραγωγή πολιτικών θέσεων και πρακτικών προτάσεων για τα θέματα ισότητας και ισοτιμίας.

Κεφαλαιώδες ζήτημα αποτελεί ο ρόλος και η παρουσία των γυναικών στο ίδιο το Κόμμα, η συμμετοχή τους στην κομματική ζωή, στα καθοδηγητικά σώματα, στα ψηφοδέλτια του Κόμματος. Μπορεί το ΑΚΕΛ να είναι πιο μπροστά σε αυτά τα θέματα από άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά ο δικός μας πήχης είναι η ισοτιμία και όχι η σύγκριση με άλλους. Αντικειμενικά, η συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων, περιορίζει περαιτέρω τις δυνατότητες της σύγχρονης γυναίκας να δραστηριοποιηθεί πολιτικά. Η δυσανάλογη, ως προς το φύλο, σύνθεση του κομματικού συνόλου και -αλυσιδωτά- των καθοδηγητικών σωμάτων, συνιστά έκφραση του αντικειμενικού προβλήματος. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχει ατονήσει η ειδική δουλειά που χρειάζεται από το Κόμμα μέσα στις γυναίκες και για τις γυναίκες. Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάδειξης γυναικείων στελεχών, ορθά το Κόμμα δεν έχει υιοθετήσει τη λογική της ποσόστωσης. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να οδηγεί σε παραγνώριση του προβλήματος. Στερεότυπα και συντηρητισμός επηρεάζουν αρνητικά την αντίληψη για τον ρόλο και τη θέση των γυναικών και μέσα στο Κόμμα μας. Χρειάζεται, λοιπόν, ειδική δουλειά μέσα στις γυναίκες, έγνοια για την ανάδειξη γυναικείων στελεχών, αλλά και συστηματική ιδεολογικοπολιτική δουλειά, μέσα στο σύνολο των μελών, για το γυναικείο ζήτημα, τη φύση και τις εκφάνσεις του, για την πάλη για ισοτιμία ως υπόθεση ανδρών και γυναικών.

Τα προβλήματα και οι αδυναμίες, που παρουσιάζονται σε κάποιους τομείς της παρουσίας και δράσης του Γυναικείου Κινήματος, θα πρέπει να απασχολήσουν, άμεσα, τα καθοδηγητικά σώματα του Κόμματος. Στόχος είναι η ενδυνάμωση του Γυναικείου Κινήματος και κατ’ επέκταση της περαιτέρω παρέμβασης του στην κυπριακή κοινωνία.

PREV

Οργάνωση και λειτουργία του κομματικού οικοδομήματος

NEXT

Η δράση του Κόμματος μέσα από πολιτειακούς θεσμούς