Home  |  Βουλή   |  Για τo νομοσχέδιο “O περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019”

Για τo νομοσχέδιο “O περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019”

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, μέλους Π.Γ. ΑΚΕΛ, βουλευτή, μετά από την Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για τo νομοσχέδιο “O περί της Διαφάνειας στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019”

Εξετάσαμε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών, νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για τη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημοσίων αποφάσεων και συναφών θεμάτων.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη λειτουργία του λόμπινγκ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δηλαδή, θεσμοθέτηση των διαδικασιών άσκησης επιρροής σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις.

Επομένως, αφού έγινε η παρουσίαση του θέματος, εκφράστηκαν καταρχήν απόψεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και υπό την αίρεση των ολοκληρωμένων τοποθετήσεων μας. Εκ πρώτης όψεως, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Δυστυχώς, όπως έχει συγγραφεί το νομοσχέδιο, καταργεί μια νοητή γραμμή που θα έπρεπε  να υπάρχει και που στην πολιτική μας δράση και δεοντολογία υπάρχει. Tη γραμμή μεταξύ της ηθικής και δεοντολογίας σε ό,τι αφορά στην κοινωνική διεκδίκηση και στους κοινωνικούς αγώνες και την ίδια ώρα την επιχειρηματική διεκδίκηση και τη διεκδίκηση για οικονομικό όφελος.

Για παράδειγμα, είναι ένα  ο ιδιοκτήτης ενός πολυκαταστήματος να βλέπει ένα Βουλευτή για να τον πείσει, όπως (πείστηκαν αρκετοί) για να λειτουργούν εικοσιτέσσερις ώρες τα πολυκαταστήματα, ώστε να επαυξήσει τα κέρδη του και είναι άλλο να σε βλέπει μια εργαζόμενη μητέρα η οποία θα ήθελε την Κυριακή για τα παιδιά της.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καταργεί αυτή τη νοητή ηθική διαχωριστική γραμμή, της κοινωνικής διεκδίκησης και της «επιχειρηματικής» διεκδίκησης.

Την ίδια ώρα, τόσο εμείς, όσο και άλλα Κόμματα, έχουμε εκφράσει  την αμφιβολία μας για την συνταγματικότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αφού άπτεται ζητημάτων τόσο πολιτικής δράσης όσο και  πολιτικής διεκδίκησης.

Πρέπει να σημειώσω, με ικανοποίηση, ότι το αρμόδιο υπουργείο, έχει εκφραστεί στο τέλος της συνεδρίας, λέγοντας ότι, τα πλείστα ζητήματα τα οποία έχουμε εγείρει θεωρούνται εύλογα και έχει ζητηθεί επιπρόσθετος χρόνος για να επανεξετάσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Ουδείς διαφωνεί, με τη θεσμοθέτηση επιπρόσθετων διαδικασιών για την αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Εξάλλου και εμείς είμαστε μπροστάρηδες αυτής της προσπάθειας. Ωστόσο, μια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να γίνεται με τρόπο συγκροτημένο, ώστε να μην παραβιάζει δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών, είτε αυτοί είναι απλοί πολίτες, είτε είναι εκλεγμένοι, είτε είναι διορισμένοι και λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις, εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας.

11/09/2019

PREV

Ιδού τα ατοπήματα στα οποία υπέπεσε ο  Υπουργός Παιδείας

NEXT

Προτάσεις ΑΚΕΛ για τροποποίηση του Συντάγματος