Ανακοίνωση για την πρόταση του ΑΚΕΛ για παραπομπή φυλακισμένων σε προγράμματα απεξάρτησης
Είναι θέση αρχής για το ΑΚΕΛ ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες πρέπει να έχουν ίση πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας.
Η πρόταση Νόμου που καταθέσαμε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής ετοιμάστηκε λαμβάνοντας υπόψιν την πρακτική άλλων χωρών και στοχεύει στο να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής στους φυλακισμένους.
Στην ουσία της αφορά την παραπομπή φυλακισμένων σε προγράμματα απεξάρτησης μέσω ενός θεσμοθετημένου αρμόδιου οργάνου που θα αποφασίζει ποιοι θα παραπέμπονται σε θεραπευτικά κέντρα αδειοδοτημένα για τον σκοπό αυτό από την Αρχή Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Αυτή η Συμβουλευτική Επιτροπή Θεραπείας θα αποτελείται από επαγγελματίες υγείας και εκπρόσωπο της εισαγγελίας, θα αξιολογεί και θα παραπέμπει καταδικασθέντες που επιθυμούν να υποβληθούν σε θεραπεία σε Κέντρο απεξάρτησης. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια θεσμοθετημένη, επιστημονικά σωστή και διαφανής διαδικασία που θα αποτρέπει την όποια διαπλοκή στην εξέταση και έγκριση των αιτήσεων.
Επιπλέον η πρόταση προνοεί όπως ο χρόνος παραμονής σε Κέντρο Θεραπείας να προσμετράται στο χρόνο της ποινής, ως κίνητρο για απεξάρτηση. Αν η θεραπεία ολοκληρωθεί επιτυχώς τότε γίνεται εισήγηση να προσμετράται εις διπλούν ο χρόνος αυτός στην έκτιση της ποινής.
Δυστυχώς, στις συνεδριάσεις της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η Υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε τελείως αντιφατικά, δυσκολεύοντας αφάνταστα τη συζήτηση. Ενώ στην πρώτη συνεδρία είχε τοποθετηθεί με τρόπο που συνηγορούσε στην πρόταση μας, στην επόμενη συνεδρία υπαναχώρησε συνηγορώντας στην διατήρηση του παρόντος πλαισίου το οποίο είναι διάτρητο.
Όλοι όσοι θεωρούν ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν πρέπει να αλλάξει ή αν αλλάξει να μην αγγίξει υπερ-εξουσίες που παρέχει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, καλούνται να απαντήσουν τα εξής απλά ερωτήματα:
- Είναι δεοντολογικά σωστό οι θεραπευτές των φυλακισμένων να συμμετέχουν στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ’ αδεία;
- Ποιος είναι ο ρόλος των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και σε ποιο βαθμό συμμετέχουν στην παρούσα διαδικασία παραπομπής χρηστών σε συγκεκριμένο κέντρο;
- Ποια η θέση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για το ζήτημα;
- Υφίσταται πρόβλημα ναρκωτικών στις φυλακές; Έγιναν έρευνες και αν όχι, γιατί;
- Προγραμματίζεται η δημιουργία ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος στις φυλακές και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
- Μέχρι πότε το θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο λειτουργεί εντός των φυλακών θα στεγάζεται σε ένα λυόμενο και πότε προγραμματίζεται η ανέγερση εντός των φυλακών υποστατικού που να φιλοξενεί το θεραπευτικό πρόγραμμα;
Το ΑΚΕΛ εμμένει στην θέση του ότι λύση του προβλήματος θα είναι η λειτουργία ολοκληρωμένου προγράμματος εντός των Φυλακών. Αναμένουμε από τη διεύθυνση των Φυλακών να τοποθετηθεί απαντώντας σε όλα αυτά τα ερωτήματα και αναλαμβάνοντας τις δικές της ευθύνες.
03/03/2021