Βασικές παράμετροι επανασχεδιασμού της οικονομίας
- Ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, τη δικαιότερη ανακατανομή των πόρων, την υιοθέτηση κινήτρων για την ανάπτυξη και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
- Δημιουργία ειδικού ταμείου επενδύσεων σε αναπτυξιακά έργα, με προικοδότηση από δημοσίους πόρους και χρηματοδότηση τόσο από την Ε.Ε. όσο και από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και από φτηνό μακροπρόθεσμο δανεισμό με τη στήριξη του κράτους.
- Ορθολογιστικό νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά κατά τρόπο που οι εξοικονομήσεις να οδηγούν στην απελευθέρωση πόρων, οι οποίοι να διοχετεύονται για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
- Διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των οργανισμών δημόσιας ωφέλειας και άμεσο νοικοκύρεμά τους, αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό τους, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα και να αποτελέσουν βραχίονες ανάπτυξης και περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών του κράτους.
- Ίδρυση ή επανίδρυση οργανισμών δημόσιας ωφελείας εκεί που θα κριθεί ότι εξυπηρετεί το συμφέρον του λαού.
- Κατάργηση των αντιλαϊκών οικονομικών ρυθμίσεων του Μνημονίου που στρέφονται κατά της πλειοψηφίας του λαού.
- Διατήρηση στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής, της μικρομεσαίας επιχείρησης που αντιμετωπίζει προβλήματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση, προβλήματα σύγχρονης διοίκησης και προβλήματα αξιοποίησης της έρευνας, των νέων τεχνολογιών και του σύγχρονου εξοπλισμού. Η πολιτεία χρειάζεται να στηρίξει έμπρακτα τη μικρομεσαία επιχείρηση μέσα από διάφορα εξειδικευμένα προγράμματα και με αξιοποίηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Καταρτισμός νέας σύγχρονης στρατηγικής για στήριξη και ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής με αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του μεταποιητικού τομέα που δυστυχώς ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Η ασύμμετρη πίεση που δέχονται οι μικρές, οικογενειακού μεγέθους επιχειρήσεις, από τον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό, η έλλειψη της απαραίτητης τεχνολογίας, η έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων, η χαμηλή παραγωγικότητα και οι αδυναμίες σε επίπεδα διοίκησης οδήγησαν τη βιομηχανία μας σε αδιέξοδα. Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης υποδομής, η παροχή κινήτρων για εισαγωγή νέων τεχνολογιών, η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας, οι συνεργασίες και οι συγχωνεύσεις, καθώς και η στήριξη της πολιτείας είναι ενέργειες προτεραιότητας για εκσυγχρονισμό και αναστήλωση της κυπριακής βιομηχανίας.
- Εισαγωγή αγροτικής μεταρρύθμισης με τον αγρότη στο επίκεντρο της ανάπτυξης και νέες ριζοσπαστικές μεθόδους παραγωγής και εμπορίας. Απαιτείται νέο ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου με ανάδειξη όλων των οικονομικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων που την χαρακτηρίζουν.
- Εκσυγχρονισμός, εξυγίανση και παραπέρα ανάπτυξη του Συνεργατικού Κινήματος. Επιβάλλεται ν’ αγωνιστούμε για να επανακτήσει το Συνεργατικό Κίνημα, τον κοινωνικό του χαρακτήρα και να μελετήσουμε τρόπους ίδρυσης νέων μορφών συνεταιριστικής και συνεργατικής ανάπτυξης.
- Εκσυγχρονισμός και ριζική μεταρρύθμιση της τουριστικής μας πολιτικής μέσα από ένα νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, ώστε ο κυπριακός τουρισμός στη βάση μιας σύγχρονης υποδομής, να καταστεί πιο ποιοτικός, ν’ αποκτήσει ταυτότητα και ν’ αντιμετωπίσει με επιτυχία την εποχικότητα.
- Αναβάθμιση της πολιτικής του κράτους με στόχο την προσέλκυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα και στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, της ψηφιακής τεχνολογίας.
- Προώθηση πιο ευφάνταστης πολιτικής για μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η Κύπρος διαθέτει άριστη τεχνική υποδομή, σημαντική γεωγραφική θέση, καλό κλίμα και άριστα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο αποτελεί και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Κατά συνέπεια η χώρα μας μπορεί μέσα από συντονισμένες πολιτικές να αναπτυχθεί στους τομείς των χρηματοοικονομικών, ναυτιλιακών, νομικών, συμβουλευτικών και άλλων υπηρεσιών.
- Στήριξη της ανάπτυξης της έρευνας και της καινοτομίας και συνεχής βελτίωση της παραγωγικότητας μέσα από την τεχνολογική αναβάθμιση, τη βελτίωση των τεχνικών διεύθυνσης των κυπριακών επιχειρήσεων και τη συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων.
- Εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς και όλες τις βαθμίδες των κρατικών υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο οι κρατικές υπηρεσίες θα γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές, μειώνεται σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους και αξιοποιείται καλύτερα το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, ενώ οι χρήστες -πολίτες και επιχειρήσεις- θα επωφεληθούν από την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος στη διεξαγωγή των διαδικασιών.
- Καταπολέμηση της κερδοσκοπίας μέσω της εύρυθμης λειτουργίας της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και του Παρατηρητηρίου Τιμών.