Home  |  Νέος Δημοκράτης

Τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για το Διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα, το οποίο τίμησε ποικιλότροπα την επέτειο με μια σειρά εκδηλώσεις. Η 100-ετηρίδα του Μεγάλου Οκτώβρη αποτέλεσε ακόμα ένα έναυσμα για την αναζωογόνηση των συζητήσεων γύρω από τα ζητήματα θεωρίας και πρακτικής του σοσιαλισμού, αλλά πολύ περισσότερο των αναζητήσεων για την υπέρβαση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, τιμώντας τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (22-23 Σεπτεμβρίου 2017) Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Η Αριστερά στον 21ο αιώνα». Οι κατατεθείσες στο Συμπόσιο ομιλίες δημοσιεύονται στο παρών τεύχος του «Νέου Δημοκράτη» – του πολιτικο θεωρητικού οργάνου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, η έκδοση του οποίου αποφασίστηκε να επαναδραστηριοποιηθεί.

Οι συνθήκες, που δημιουργούνται από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του εκμεταλλευτικού συστήματος και την επιθετικότητα του παγκοσμιοποιημένου χρηματιστηριακού καπιταλισμού, αυξάνει την αναγκαιότητα για ακόμα περαιτέρω εμβάθυνση των θεωρητικών, ιδεολογικών, κοινωνικο-οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών και αισθησιακών αναζητήσεων της Αριστεράς, εξοπλισμένης με την κοσμοθεωρία και τις Αρχές του Μαρξισμού-Λενινισμού.

Στόχος και φιλοδοξία μας είναι ο επανεκδιδόμενος «Νέος Δημοκράτης» να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών και να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στην καλύτερη δυνατή κατανόηση από τη μια της ιστορικής πορείας του κομμουνιστικού, εργατικού και προοδευτικού κινήματος, καθώς επίσης και της καταβληθείσας προσπάθειας οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, αλλά πολύ περισσότερο από την άλλη των προοπτικών ανάπτυξης της σύγχρονης κοινωνίας και του ρόλου, που καλείται να διαδραματίσει σήμερα η Αριστερά για το μέλλον της Ανθρωπότητας.

Νέος Δημοκράτης Τεύχος 118

Ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ – του ανθρώπου που οι ιδέες, οι απόψεις και η σκέψη του σημάδεψαν την πορεία της ανθρώπινης κοινωνίας. Στρέφοντας το βλέμμα μας πίσω – από το ύψος του 21ου αιώνα και με τις συσσωρευμένες στο διάστημα που μεσολάβησε εμπειριών – στα μέσα του 19ου αιώνα οφείλουμε να δώσουμε σταράτα απάντηση στο ερώτημα που συχνά πυκνά τίθεται: Είναι άραγε ο Μαρξισμός χρήσιμος ως εργαλείο για την κατανόηση του κόσμου σήμερα, αλλά κύρια για την αλλαγή της σύγχρονης κοινωνίας; Εξακολουθεί να είναι η κοσμοθεωρία του Μαρξ επίκαιρη, όπως ήταν τότε στις μέρες που διαμορφωνόταν;
Ο Μαρξισμός, εμφανιζόμενος στη λεωφόρο της ανθρώπινης σκέψης, γνώσης και πρακτικής δράσης, συμπεριλαμβάνει στο βασικό και κύριο πυρήνα του:

  • την κριτική της πολιτικής οικονομίας του καπιταλισμού,
  • την εργασιακή θεωρία της αξίας,
  • την οικονομική βάση και το πολιτικό εποικοδόμημα της κοινωνίας,
  • την υλιστική αντίληψη της ιστορίας, στηριζόμενης στη θέση ότι η μέχρι σήμερα πορεία της ανθρώπινης κοινωνίας είναι η ιστορία ταξικών αγώνων.

Η διαλεκτική μέθοδος σκέψης εμπλουτίζει το Μαρξισμό, επιτρέποντας του να αναπτύσσεται, να προοδεύει και να κατανοεί νεοεμφανιζόμενα φαινόμενα και διαδικασίες μέσα στην κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την αντιμετώπιση της εξέλιξης της όχι δογματικά, αποστεωμένα, στατικά και αμετάβλητα, αλλά στη δυναμική ανάπτυξη, διαφοροποίηση και αντιφατικότητα ουσιαστικών και κύριων συστατικών στοιχείων, δυνάμεων και διαδικασιών της μεταβαλλόμενης κοινωνικής πραγματικότητας.

Νέος Δημοκράτης Τεύχος 119

«Πως η ανάγκη γίνεται ιστορία», μια ιστορία μεστή από αγώνες για την Ειρήνη, για το Σοσιαλισμό, για την Πατρίδα, για τον απλό Άνθρωπο…, μια ιστορία με την ανεξίτηλη προσωπική του σφραγίδα.
Το ΑΚΕΛ, το Λαϊκό Κίνημα, η Αριστερά, ολόκληρος ο Κυπριακός λαός – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αποχαιρέτησαν τον Σύντροφο, τον Πατριώτη, τον Άνθρωπο Δημήτρη Χριστόφια, που έφυγε από τη ζωή στις 21 του Ιούνη 2019. Το Διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα έχασε έναν αξιόμαχο Κομμουνιστή, ένα φλογερό Διεθνιστή, έναν υπέρμαχο υποστηρικτή κάθε αγωνιζόμενου και δοκιμαζόμενου λαού.
Όλη η ζωή του Δ. Χριστόφια από νεανική ηλικία μέχρι και το θάνατο του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το κόμμα της εργατικής τάξης – το ΑΚΕΛ, με το Λαϊκό Κίνημα, που υπηρέτησε ανιδιοτελώς, προσφέροντας τις υπηρεσίες του από διάφορα μετερίζια. Εκλεγμένος στο πόστο του Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κόμματος σε δύσκολους καιρούς τόσο για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, όσο και για την κυπριακή Αριστερά ο συν. Δημήτρης με άοκνες προσπάθειες, με επίμονη δουλειά, αλλά και με το προσωπικό του παράδειγμα ανύψωσε τα λάβαρα του ΑΚΕΛ ψηλότερα, εξύψωσε περαιτέρω τον τίτλο του Κομμουνιστή-ιδεολόγου στη συνείδηση του απλού ανθρώπου.

Νέος Δημοκράτης Τεύχος 120

Το Κυπριακό συνεχίζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, παρά τις όποιες νότες αισιοδοξίας δόθηκαν με την Συνάντηση του Βερολίνου. Το μόνο που ξεκαθάρισε στην συνάντηση αυτή ήταν η εμμονή, τουλάχιστον φραστικά, στην επιβεβαίωση ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι δύο πλευρές –ε/κ και τ/κ – εξακολουθούν να έχουν ως στόχο την ΔΔΟ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η βάση των συνομιλιών, όταν επαναρχίσουν θα είναι η Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι επιτευχθείσες μέχρι σήμερα συγκλίσεις, και το Πλαίσιο Γκουτιέρες της 30ης Ιουνίου 2017.
Δυστυχώς ο χρόνος, που έχει διέλθει ανεκμετάλλευτος από το ναυάγιο στον Κραν Μοντάνα, η ρητορική που αναπτύχθηκε γύρω από το Κυπριακό και η ερωτοτροπία με τάχατες νέες ιδέες και άλλους δρόμους επίλυσης του προβλήματος αναμφίβολα θα έχουν τον αντίκτυπο τους στις προσπάθειες, που υποτίθεται θα καταβληθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Το πιο ξεκάθαρο είναι ότι μέχρι και τον Απρίλιο 2020 δεν πρόκειται να υπάρξει η όποια πρόοδος, αφού από την Τριμερή του Βερολίνου έχει διαφανεί ότι μετά το χρονικό αυτό όριο μάλλον θα πραγματοποιηθεί μια άτυπη 5-μερής συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να καταβληθεί προσπάθεια συνομολόγησης και συμφωνίας των όρων αναφοράς.
Το κενό, που έχει δημιουργηθεί, αλλά και η απενοχοποίηση της Τουρκίας μετά το αδιέξοδο πριν 2½ χρόνια την έχουν αποθρασύνει και μέσα στο πλαίσιο αυτό έχει κλιμακώσει την επιθετικότητα της σε σχέση με την Κύπρο, ιδιαίτερα στα ζητήματα των ΑΟΖ στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια προσπάθεια της να αποδομήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νέος Δημοκράτης Τεύχος 121